- hirdetés -

Az, hogy megnyitjuk a csapot, és folyik a víz, mára természetes minden településen. Viszont egészséges ivóvíz nincs mindenhol. Ezért kezdődött az a nagyszabású, 66 települést érintő beruházás, amelynek végén közel 300 ezer ember juthat jó minőségű, a legszigorúbb előírásoknak is megfelelő ivóvízhez.

A Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program állásáról tartottak sajtótájékoztatót kedden Békéscsabán.

– A program fő célja, hogy kiváló minőségű, elérhető áron hozzáférhető ivóvíz legyen minden, a projektben érintett településen. Az is fontos, hogy ez az ellátás hosszú távon biztosítsa az egészséges ivóvizet – mondta Vantara Gyula országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Önkormányzatok Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulásainak Konzorciumi elnöke.

Fülöp Szilárd, az Országos Vízügyi Főigazgatóság projektvezetőjének előadásában elhangzott, a munkálatoknak idén szeptember 30-ig kell befejeződni, jelenleg megyei szinten 70 százalékon állnak.
– A teljes beruházás közel 38 milliárd forintból valósul meg, ebből 33,8 milliárd forint uniós támogatás. A településekre eső önerőt, összesen 4,2 milliárd forintot a Belügyminisztérium biztosította – ismertette a számokat Fülöp Szilárd.

Hozzátette, a megye egész területén egyszerre több helyszínen folynak munkák, ami két részre bontható. Az elsőt jelenti a gerincvezetékek építése, a meglévő és üzemelő hálózatok bővítése, összekapcsolása. Az érintett területen jelenleg az Orosházi- és a Közép-Békési vízellátó rendszer üzemel. A projekt végén a kistérségi rendszerek egy irányítás technológiával „összekapcsolódnak”. Emellett négy településen – köztük Gádoroson – új víztorony is épül. A beruházás alatt összesen 316 kilométer távvezetéket fektetnek le.

A lehel utcán új gerincvezetéket fektet a kivitelező (Fotó: Rajki Judit)
A lehel utcán új gerincvezetéket fektet a kivitelező (Fotó: Rajki Judit)

A projekt másik részében víztermelő telepeket, kutakat, bekötővezetékeket építenek és a tisztítás-technológiát alakítják ki. A 65 települést magába foglaló regionális rendszer vízbázis oldala a Közép-békési Vízellátó Rendszer és az Orosházi Vízellátó Rendszer termelő telepeinek rekonstrukciójával és bővítésével (Lőkösháza, Csanádapáca, Újkígyós, Orosháza), valamint három új víztermelő telep (Kunágota, Kaszaper, Medgyesbodzás) létesítésével alakul ki. Emellett kiépül a tisztítástechnológia további 29 új vízkútat létesítenek.

A településeken 85 km ivóvízvezetéket cserélnek, 597 darab mosató aknát és 604 darab tűzcsapot építenek be, emellett 8327 db házi bekötést cserélnek.

Orosházi helyzetkép

A programon belül hónapok óta Orosházán is folynak a munkák. Az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke, Kovács Péter önkormányzati képviselő kérdésünkre elmondta, a városban jól állnak a kivitelezéssel.

– Jelenleg Rákóczitelepen aknákat építenek, a Csizmadia Sándor utcán aknákat és vezetéket telepítenek. A Lehel utcán, a Kossuth utca – Táncsics utca közötti szakaszon vezetéket építenek, emellett a Szentesi úton cserélik a vezetékeket. A külterületeken (Tatársánc, Kiscsákó, Pusztaszenttornya, Monor)  jelenleg nem dolgoznak – ismertette Kovács Péter.

Hozzátette, a beruházás megvalósítása sem az önkormányzatokra sem a lakosságra nem ró többlet költséget, viszont minőségileg nagy előrelépést jelent majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.