- hirdetés -

Napok óta tart a forróság – vasárnap éjfélig meghosszabbította az országos tisztifőorvos a múlt pénteken elrendelt hőségriadót, térségünkben is. Csütörtökön minden melegrekord megdőlt, az ország több részén már záporokkal, zivatarokkal kísérve. 

Pénteken és szombaton még 33-37 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de egy érkező hidegfront hatására vasárnapra már mérséklődik a forróság – ez a szakemberek legfrissebb előrejelzése, hozzátéve: páradúsabb levegő áramlik a térségbe, ami további megterhelést jelent a szervezet számára. A fülledt időben különösen fontos figyelni a folyadékbevitelre, kiemelten veszélyeztettek a kisgyermekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az UV-sugárzás is nagyon erős lehet.

– Az idén már több napi melegrekord is megdőlt országunkban. Elsőként január 10-én, Fertőrákoson, ahol a tél közepén 19,7 fok volt.  Február és március elmúlt rekordok nélkül, április 16-án aztán ismét olyan meleg volt, mint ezen a napon egyszer sem a mérések kezdetek óta: Osliban 29,2 fokot mutattak a hőmérők. Rekord ugyan májusban és júniusban sem volt, július viszont egy hőhullámmal indított, amelynek eredményeként 7-én és 8-án is rekordok dőltek. Előbb Békéssámsonon 38,7 fokig, majd Budakalászon 39,7 fokig hevült fel a levegő – tudtuk meg a Dél-Alföld meteorológia szerkesztőjétől, Bodrogi Attilától.

Az új országos rekord július 23-án 39,0 fok lett, ezt az értéket az Országos Meteorológiai Szolgálat Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén mérte.
Az új országos rekord július 23-án 39,0 fok lett, ezt az értéket az Országos Meteorológiai Szolgálat Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén mérte (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Érdekesség, hogy a nagy hőség után néhány nappal később, 11-én hajnalban Zabaron 3,1 fokot rögzítettek a hőmérők. Ez negatív irányban volt rekord. A nyár hátralévő részében is minden bizonnyal folytatódik a szokásosnál melegebb idő, bár erre határozott válasz nem adható. Annyi bizonyos, hogy vasárnapra megszűnik a hőség térségünkben – emelte ki Bodrogi Attila.

Óvatosan a kánikulában – hívja fel a figyelmet a rendőrség, kiemelve, a hőségben az autósoknak is nagyobb figyelemre van szükségük, hiszen tompulhatnak a reflexek. Fokozott óvatosságot kér a katasztrófavédelem is, az átlagosnál több tűzesethez riasztják a tűzoltókat, az országos tűzgyújtási tilalom július 3-a óta érvényben. A forróság miatt az elmúlt napokban ismét rekordközeli szintre nőtt az áramfogyasztás hazánkban, elsősorban a klímaberendezések tömeges használata miatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.