- hirdetés -

Mint egy mese, olyan a Szabó család vállalkozásának története. Van benne sorsszerűség, könnyek, gyötrelmek, szeretet és boldogság.

A bútorasztalos Szabó Balázs Hajdú-Biharból, kertész és virágkötő felesége, Erika Csongrád megyéből érkezett városunkba. 7 éve élnek Orosházán, 6 éve házasok. Kecsketenyésztéssel 6 éve foglalkoznak és 1 éves az általuk alapított Bónumi Manufaktúra is, mely kézműves kecsketejtermékek előállításával foglalkozik.

A kecske az egyéniség

A fiatalokat az önállósodási és bizonyítási vágy vezérelte évekkel ezelőtt, amikor útnak indultak és otthont kerestek Orosházán. Kevés kis pénzükből egy igen szerény állapotban lévő tanyát vásároltak Bónumban. A választás is már sorsszerű volt, a hely, ahol a tanya áll – elragadta őket, és éppen eladó volt, pont annyiért, amennyi pénzük volt. Az évek alatt mindent a saját kezükkel újítottak fel, rengeteget dolgoztak, közben elindították kis gazdaságukat.

Kezdetben csak 3 kecskét vásároltak . – Adtunk nekik és magunknak is egy esélyt, korábban halvány fogalmunk sem volt a kecsketartásról, de egyébként az állattartásról sem. Meg is vívtuk a magunk harcát, eleinte sok bosszúságot okoztak, mert minden kecske egy egyéniség. Úgy tud hisztizni, mint egy kisgyerek, felmászik lehetetlen helyekre és összerág mindent – de lassan megismertük őket. Ma már mintegy hatvanan vannak. Családtagnak számítanak, mindegyiknek neve van – mesélt a kezdetekről Erika.

Nehéz volt a kezdet - de lassacskán beérik a sok munka gyümölcse (Fotó: Rajki Judit)
Nehéz volt a kezdet – de lassacskán beérik a sok munka gyümölcse (Fotó: Rajki Judit)

Férjétől tudjuk meg, hogy tenyészetük egyedei az őshonos magyar parlagi tincses és gatyás kecskékből áll, ami hazánkban kihalófélben van. Kevés tejet ad, de olyan nagy tápanyagtartalommal, mint semmi más nemesített kecskefajtáé. Ezért igyekeznek minden cseppjét hasznosítani. Mindent maguk csinálnak, naponta kétszer fejnek géppel, bérföldjeik vannak, ahol lucernát, kukoricát termesztenek. Balázs bérkaszálást is vállal, főként gazos, parlagfüves területeken, így biztosítva a kecskék tejében megjelenő antiallergén anyagok kiválasztását.

Köszönik a vásárlóknak

Erika az értékes lefejt tejet azonnal feldolgozza, ebből készülnek a sajtok, a gomolyák natúr, fűszeres (saját kertből vett fűszernövényekkel), grillezett, füstölt változatban, a joghurtok, a tejsavóból karamellméz, tejPille kocka és „Tincses” kecsketej szappan. Hosszú évek kísérletezése ez a tökéletesért – mert mindketten maximalisták, a mércét magasra tették. Termékeik nagyon kedveltek. Az orosházi piacon, csütörtökön és szombaton találkozhatunk velük, de ott vannak az Oros-Kosár kézművesvásáron is, és a környező településeken. Nagyon hálásak vásárlóiknak, hogy bátorítják őket és vásárlásaikkal támogatják fiatal gazdaságuk fennmaradását. Sokan is keresik őket, titkuk talán abban rejlik, hogy a rengeteg munka és minőségi alapanyag mellé a termékeik mindegyikébe belecsempésznek egy kis szeretetet is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.