- hirdetés -

Új helyre költözött az elektronikai alkatrészeket gyártó svájci cég. Mostantól a belvárosban dolgoznak majd a hölgyek, akik nyílt napon mutatták be munkájukat.

Lila lufikkal szaladgáló gyerekek látványa fogadta a sétálókat július 4-én délután a főtér környékén. Ez volt az első jel, hogy a Woertz Hungária Kft megnyitotta új összeszerelő telephelyét. Ezen alkalomból a cég nyílt napot rendezett, bárki bemehetett a kereskedelmi bank egykori Dózsa György utcai épületébe, ami évekig üresen állt, de most újra használják.

A nyílt napra sokan voltak kíváncsiak, kisebb tömeg gyűlt össze a bejárat előtt. Az érdeklődők többsége állást keres, ők fel is iratkoztak, a cég közülük választja majd ki új kollégáit.

A magyar nők jól dolgoznak

A svájci cég orosházi története két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gyártelep utcán egy bérelt csarnokban felállították az első összeszerelő asztalokat. Akkor négyen kezdték a munkát, mára már harmincan dolgoznak. Viszont a csarnok megtelt, bővíteni ott nem tudtak, így lépniük kellett.
– Sok a megrendelés, kevés a munkaállomás, egyszerűen kinőttük az ottani telephelyet, ezért kellett költözni. Nem volt egyszerű ideális helyszínt találni, de szerencsére a város vezetése partnernek bizonyult ebben, így most örömmel adjuk át az új telephelyet – mondta el a nyílt napon Ónodi Tamás, a Woertz Hungária Kft ügyvezető igazgatója.

A cég új telephelye a Dózsa György utcán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A cég új telephelye a Dózsa György utcán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Woertz biztonságtechnikai és épület automatizálási alkatrészek mellett villamos berendezések, nagyobb gépek kapcsolószekrényeibe kerülő alkatrészeket szerel össze. Erre a munkára kizárólag női munkaerőt alkalmaznak. A cég vezetője azt mondja, a nők sokkal pontosabbak az ilyen aprólékos munkában, itt pedig nagyon fontos a precíz munkavégzés.

– A svájci tulajdonos nagyon meg van elégedve a magyar hölgyek munkájával, akik további minőségbiztosítást jelentenek, hiszen a legkisebb hibát is észreveszik, és ezeket a termékeket kiveszik a szériából

– fogalmazott.

A Woertz ezzel a telephely váltással bővít is, az eddigi 30 mellé 40 új embert vesznek fel.
– Mivel rengeteg a megrendelés, így sok a munka is, a termelés folyamatossága mellett kell  majd betanítani az új dolgozókat. Ezért nem egyszerre vesszük fel a 40 embert, hanem 2-3 hetente 4-5 új dolgozó áll majd munkába. Így a tervek szerint év végére töltjük fel a létszámot – tette hozzá az ügyvezető.

Elhangzott, hogy Svájcból további munkákat hoznak Orosháza, ezért az emeleti részen is berendeztek egy termet, ahol mozgásérzékelők, zsalumozgató motorok automatikája, hűtés-, fűtés- világítás automatikai berendezések készülnek majd. Ehhez a munkához több jelenlegi dolgozót is továbbképeznek majd.

Az érdeklődők megnézhették, milyen munkát végeznek az ott dolgozók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az érdeklődők megnézhették, milyen munkát végeznek az ott dolgozók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Amikor megkeresett bennünket a cég vezetője, azonnal tárgyalni kezdtünk arról, hol lenne a megfelelő helye az üzemnek. Sok szempontot kellett figyelembe venni mindkét félnek, de végül közösen megtaláltuk a megoldást, így költözött a Woertz a Dózsa György utcai épületbe – emlékezett vissza az elmúlt hónapok történéseire Dávid Zoltán polgármester. – Számunkra a legfontosabb, hogy minél több munkahely létesüljön a városban. Ez a mostani fejlesztés pedig jelzi, Orosháza továbbra is jó úton halad, fejlődik – fogalmazott a városvezető.

A körzet önkormányzati képviselője, Tóth Zoltánné kiemelte, alaptalanok voltak azok a félelmek, hogy ez a munkahely zavarni fogja a környéken élőket.
– Hozzám is eljutott a hír, miszerint többen tartottak attól, zajos lesz a munkahely. A cég vezetői már korábban biztosítottak minket arról, hogy erről szó sincs, és most személyesen is meggyőződtem erről. A hölgyek apró alkatrészeket szerelnek össze, ami egyáltalán nem jár zajjal. A legfontosabb pedig, hogy a következő hónapokban 40 család jut biztos keresethez, megélhetéshez – mondta a képviselő.

A munka könnyű, a kollektíva kiváló

A lilába öltözött dolgozók mosolyogva kalauzolták végig a csarnokon az érdeklődőket, bemutatva nekik, mit dolgoznak minden nap. Simon Angéla két évvel ezelőtt az első négy munkavállaló között volt, mostanra pedig már műszakvezető az orosházi üzemben.
– Kiváló csapat jött össze ebben a két évben, nagyon jó ez a munkahely. Könnyű megtanulni az összeszerelést, nem bonyolult a munka, viszont nagy figyelmet igényel, alaposnak és pontosnak kell lenni, hiszen minden alkatrésznek bele kell kerülni a kész termékbe – mondta.

Simon Angéla egyik kollégájának, Kis Ágnesnek mutatja a munkafolyamatot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Simon Angéla egyik kollégájának, Kis Ágnesnek mutatja a munkafolyamatot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Jelenleg több mint 30 féle terméket raknak össze, de a növekvő megrendelő igények miatt a következő hetekben ez bővülni fog.
– A munka jó, könnyen és gyorsan végezhető, pár hét után megtanulható. Két műszakban dolgozunk, ezért kiszámítható a munkarend, a hétvégénk pedig szabad, ami nagyon jó – mondta Dénes Krisztina, aki egy éve dolgozik a cégnél.

A Woertz azonban itt nem áll meg. A Gyártelep utcai csarnokot megtartják, a tervek szerint a jövő év elején több termelési egységet telepítenek Svájcból Magyarországra, ezeket a munkákat a kinti helyszínen végezik majd. Emellett helyi beszállítókat is keres a cég, hogy ne csak a Svájcból érkező alkatrészeket tudják beépíteni, hanem minél több magyar alkatrész kerüljön ezekbe a berendezésekbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.