- hirdetés -

Mindig öröm vele beszélgetni – kreatív, elkötelezett, és negyven év tapasztalatával is hiszi, küzdeni kell és érdemes önmagunkért és az utánunk jövőkért egyaránt. Ezért ő a Hét embere.

Régóta ismerem, és örülök, hogy így van. Tudom, elfoglalt, nap végén a munkát nem abbahagyja, csupán szünetelteti, mégis szívélyesen fogad a Szántó Kovács János Területi Múzeumban, amelyet 15 éve igazgat. Amikor találkoztunk, elmondta, abban bízik, hogy nem a Múzeumok éjszakája miatt választottuk Hét emberének.
– Abban a rendezvényben csak egy láncszem voltam, a csapaté az érdem – mondja gyorsan. Csakhogy van bőven ok, amiért őrá esett a szerkesztőség választása. Kiderül az alábbi sorokból.

Rózsa Zoltán (b) többek között Balázs Jánossal is sokat dolgozik együtt (archív fotó)
Rózsa Zoltán (b) többek között Balázs Jánossal is sokat dolgozik együtt (archív fotó)

Szeret elmélyedni – ezért is lett régész, mondja a beszélgetésünk elején. Igaz, kellett Farkas István is, a régi jó barát, az osztálytárs, akivel gimnazistaként ásatásokra jártak. Ő volt az, aki szólt,” Zoli, indul régészet az ELTÉ-n”. 1997-ben végzett, Budapest a lehetőségek városa volt, de Orosháza mellett döntött. Népvándorlás koros régészként indult el, avar korszakból alapdiplomázott, és igen sok mindennel foglalkozik manapság.

Régész és újító

Régész – kutatja az Árpád-kori Orosházát, lelkesen, elkötelezetten, kis csapatára támaszkodva. És újító – épp a kis csapat miatt. Precedens értékűen gondolkodik arról, hogyan is kellene működnie a múlt őrzőinek. Arra törekszik, hogy olyan segítőkkel vegye körül magát, akik inspirálók, akik kutatni és őrizni akarják a múltat, segítve ezzel a számtalan feladattal terhelt régészeket. Akik amatőrök, de érdekli őket a történelem, kitűnő hely(történeti)ismerettel rendelkeznek, alázattal viseltetnek a múltról regélő tárgyakról. Néhányuknak fémkeresőjük is van. És szólnak, ha találnak valamit. Mint legutóbb Szentetornyán, a vaseszközdepót. De laikusok segítettek a homokbányában lévő sírok feltárásában is. Úttörő szemlélet az orosházi múzeum(igazgató)é.

– Egy múzeumigazgató intézményt vezet, pályázik, kint van terepen, intézi a saját ásatását, adott esetben másét is, nyilvántartja a beérkező számtalan adatot, információt. Ez elég sűrű. Eredményeket akarsz, és meg akarsz felelni, de mindenre nem jut idő. Ezért kell a feladatokat szétosztani, épp a munka „szeretem” részét, a „nem szeretemet” pedig magunknak megtartani. A cél az, hogy minden nap legyen legalább 10-15 percem arra, amit igazán szeretek, mert ebből feltöltekezhetem.

Sok a munka, néha túl sok, mondod. Mi tart a pályán?

Rózsa Zoltán egy szarmata-kori sír feltárásán (archív fotó:)
Rózsa Zoltán egy szarmata-kori sír feltárásán

– Az a feladatom, hogy a lehető legtöbbet felkutassam és megőrizzem múltunkból. Biztosítanom kell a múlt megismerésének lehetőségét nem csupán önmagamnak, de sokkal inkább kortársaimnak és az utánunk következőknek, akiket majd érdekel a történelem. Vallom, igenis ki kell tenni az ablakba, amink van! Meg kell mutatni, hol tartunk, mit tudunk, mit találtunk, és nem elrejteni a nagyérdemű elől! Épp ezért döntöttem úgy, hogy négy csomópontot határozok meg a régészetből. A bronzkor-vaskor hatása, a római erőd, az Árpád-kori Orosháza és a későközépkor – ezekben vagyunk erősek.

Csakhogy nem lehet mindet egyszerre egy embernek csinálni.

–  Ez így van. Régész vagyok, és annak a technikusa, igazgató, és az igazgató titkárnője, nem fér minden az időmbe, hiába van meg az alkotás, a vágy, a kreativitás, ha nincs időd. Ezért három régészeti pontot delegáltam, a régésztársak vállalták a pluszfeladatot, ellentételezés nélkül, magamnak pedig megtartottam az Árpád-kori Orosházát. Az a fontos, hogy a kutatások haladjanak, az elért eredményekről tudjon a szakma, és kerüljön bele a köztudatba is. Ehhez néhány dolgot át kell adni. Meg kell találni és összegyűjteni azokat, akik nem öncélúnak tartják a múlt kutatását, hanem előre akarják vinni az ügyet. A szakma a lényeg, nem pedig én, az én feladatom mindössze annyi, hogy lámpás legyek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.