- hirdetés -

A Dél-Alföldön egyedüli vállalkozást indított el Kovács László és felesége. Esküvőkön, temetéseken röptetnek galambokat – méghozzá fehéreket.

Kovács László gyerekkora óta állatbarát. Kezdetben papagájai voltak, 15 éve galambászik, A V-46 Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesület nemrégiben megválasztott elnöke. Feleségét, Kovácsné Nellyt is sikerült „megfertőznie” – 2001 óta foglalkoznak díszgalambok tenyésztésével.

– Az eltelt idő alatt többször is megkerestek bennünket, hogy fehér galambokat szeretnének az esküvőjükön röptetni. 2014-ben döntöttünk úgy, hogy „beadjuk a derekunkat”, és díszgalambjaink mellé beállítottunk fehér postagalambokat. Az első esküvőnél, ahol először röptettünk, több különleges kérés is volt: a vőlegény fekete galambot akart röptetni fehér helyett, és egyszerre 30 galambot engedtek ki a röptető kosárból, illetve Nelly fehér színű magyar pávagalambjai sétáltak az ifjú pár körül – emelte ki Kovács László.

Nemcsak a környéken, de az országban is kevesen foglakoznak még galambröptetéssel (Fotó: Rajki Judit)
Nemcsak a környéken, de az országban is kevesen foglalkoznak még galambröptetéssel (Fotó: Rajki Judit)

Nemcsak esküvőkön, hanem temetéseken, egyéb rendezvényeken is vállalnak galambröptetést. Elsősorban Orosházán és környékén, azonban tervezik a távolság növelését 200 kilométerig. – Mindig tartunk főpróbát az esküvő előtt, személyesen találkozunk a párral, kezükbe adjuk a galambokat – hisz sokan közülük még nem is tettek ilyet. Közben fotók készülnek – amit utána kielemzünk, – így lesz minden tökéletes a nagy napon – emelte ki László. A hiedelmek szerint esküvő alkalmával szerencsét hoz, ha a menyasszony galambbal, pókkal, báránnyal vagy fekete macskával találkozik a templomhoz vezető úton. A temetéskor történő galambröptetés viszonylag új keletű.

Minden galambröptetés más

– A temetésen a fehér galamb szimbolizálja az elhunyt lelkét, amit ha elengedünk – a testet elhagyva -, felszáll a mennyországba, és ott örökre megpihen. Általában három galambot engednek fel – az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. – Volt egy temetésünk, amikor a három galamb közül az egyik másfelé repült, pontosan az elhunyt lakásának ablakpárkányára szállt le – és ott időzött egész délután. Azt mondják, ez azt jelenti, hogy az elhunyt még szeretett volna megosztani valamit itt maradt szerettével – mesélte László.

Mint mondta, minden galambröptetés más és más, nincs két egyforma, csodálatos látni azt, amikor az esküvőn mindenkit megragad a látvány, a temetéseken pedig megrendítő, hogy akkor zokog fel a gyászoló család, amikor elrepülnek a galambok. A Dél- Alföldön egyedüliként foglalkoznak ezzel – és az országban is csak néhányan -, viszont ez az áraikon nem érződik, így egyáltalán nem luxus, megfizethető, betervezhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.