- hirdetés -

Pasztelltechnikával gondolta újra olajfestményeit Horvát János, az elmúlt évek friss munkái láthatók a most nyíló kiállításán.

Első alkalommal nyitott tárlatot kizárólag pasztellképeiből Horváth János, orosházi festő. Hatvanhat kiállított alkotása az elmúlt két év termékeny munkájának köszönhető. A művész szülei emlékére is ajánlja a kiállítást, a beharangozó mellett elhelyezett két kép az édesanyjának és édesapjának szól. A tárlatot Bodrogi Béla, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület titkára nyitotta meg június 19-én, a művelődési központ színháztermi előtérében.

 – Az elmúlt másfél évben szinte minden nap lent vagyok a műteremben, minden kép születésénél jelen voltam. Nehéz dolog erről beszélni. Ugyanakkor örömmel tapasztaltam, hogy az új impulzusok, amit a pasztell világa rejteget, nagy erőket mozgatott meg a művész lelki világában is – hangzott el Bodrogi Bélától a kiállításmegnyitón.

Az alkotó visszanyúl régi emlékeihez, élményeihez (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az alkotó visszanyúl régi emlékeihez, élményeihez (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az alkotó változatos anyagában csendéleteket, a természet szépségeit, a tanyavilág kihívásait, a tenger és folyók rejtelmeit mutatja be. Visszanyúl régi emlékeihez, élményeihez. Megelevenedtek újra a szlovák, spanyol, holland, finn táj szépségei, a balatoni, tokaji, szentesi emlékek, nem maradhatott ki az orosházi tanyavilág és a gyopárosi emlékképek sem.

– A friss élmények általában olajképekben realizálódtak, a pasztell érdekes világával új arculatot kaptak. Egy-egy kép elkészülte után nevetve mondtuk egymásnak, hogy bizony ez szebb, mint az eredeti. Több kép is megvan olaj változatban is – emelte ki Bodrogi, hozzátette: a pasztellfestészet munkás. Sok időt kell eltölteni a kép előtt, a felvázolt téma, a színek felvitele után a kézügyesség döntő, hogy kialakulhasson maga a csoda, amit itt láthatnak.

Horváth János egyik alapítója az Orosházi Festők Csoportjának. Olaj, pasztell és akvarell technikák mellett grafikával, linómetszettel is foglalkozik. 35 éven keresztül vezetett szakköröket, alkotói táborokat. Számos kiállítása volt már belföldön és külföldön egyaránt. Alkotói munkáival többször részesült elismerésben.

A kiállítása július 15-ig tekinthető meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.