- hirdetés -

A helyi hirdetési újságban akadtunk egy felhívásra, melyben felhívják a tűzifavásárlók figyelmét: csalók jelentek meg a városban, akik a tüzépekre hivatkozva telefonkönyvből a közeli házakat felhívják pénzt, előleget kérnek, de fát nem visznek. Megkérdeztünk helyi tüzépvezetőket és természetesen a rendőrséget is.

A Mihalics Tüzép tulajdonosa, Mihalics József elmondta, előleget sohasem kérnek a vásárlóktól – már ennek gyanúsnak kell lennie. Konkrét esetről nem hallott, de mindenképpen bizalmatlanul kell kezelni azt, ha valaki ily módon árul fát, mert a tüzépek ilyet nem csinálnak.

Az Ilovszky Tüzép nevével évekkel ezelőtt éltek vissza csalók, egy idős embert kerestek fel a tüzépre hivatkozva csak akkor fa helyett szénnel „kereskedtek” a csalók – tudtuk meg az Ilovszky Tüzép tulajdonosától, Ilovszky Bélánétól.  – Igen sok bosszúságot és kellemetlenséget okoznak a csaló faárusok, akik zömmel Romániából érkeznek. A határon túlról érkező árusok azért tudják jóval olcsóbban adni portékájukat, mint a városban működő legális kereskedések, mert semmiféle adót, járulékot nem fizetnek. Mi több, meggyőződésem szerint az árujuk is bizonytalan eredetű. Ám ami olcsónak tűnik, arról nemegyszer kiderült, hogy valójában drága: az ígértnél jóval kevesebb és gyengébb minőségű fát kaptak a pórul járt vevők – emelte ki Ilovszky Béláné.

Ami olcsónak tűnik, arról nemegyszer kiderült, hogy valójában drága
Ami olcsónak tűnik, arról nemegyszer kiderült, hogy valójában drága

– Az Orosházi Rendőrkapitányságra is érkeztek bejelentések ilyen esetekről, legutóbb egy idős férfit kerestek fel kedvezőnek tűnő ajánlattal. A bácsi nem adott pénzt az idegeneknek, akiket a rendőrök azonosítottak és előállítottak – tájékoztatott Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy lehetőleg telephellyel és hiteles mérleggel rendelkező cégtől vagy vállalkozástól vásároljon tüzelőt. Legyenek körültekintőek, a piaci árnál jóval alacsonyabb árról szóló ajánlatokat fontolják meg. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját, és lehetőleg kérjék olyan családtag vagy szomszéd segítségét a lerakodáshoz, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet szerettek volna és a jelenlétükben le is mérték az átadott mennyiséget. Csak a lepakolt fa árát fizessék ki. Ha lakóhelyükre rendelik a fát, idegeneket ne engedjenek be a házba. Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat. Ne a szállítók szeme láttára vegyék elő összes megtakarított pénzüket.

– Ha azt tapasztalják, hogy utcájukban ismeretlenek házról házra járnak, esetleg bűncselekmény áldozatává váltak, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon – emelte ki a sajtószóvivő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.