- hirdetés -

Egyre több, valótlan tartalmú e-mail jelenik meg az emberek postafiókjában. A Magyar Rendőrség figyelmeztetést tett közzé, ne higgyenek az üzenetek tartalmában, melynek végén rendszerint egy rendőri vezetőt jelölnek meg feladóként.

Gyanús levelek érkeznek a rendőrség és az Interpol nevében a magyar felhasználók e-mail fiókjába. A Magyar Rendőrség a Facebook oldalán figyelmezteti a lakosságot, ezeket az üzeneteket hagyják figyelmen kívül, és hozzátartozóiknak is szóljanak, ne higgyenek a levél tartalmának. Az alábbi árulkodó jelek utalhatnak arra, hogy az üzenetet csalók küldték – írja a Magyar Rendőrség.

  • Nemzeti Rendőrség Főigazgatóság nem létezik, Országos Rendőr-főkapitányság a helyes megnevezés.
  • Igazságügyi Rendőrség szintén nem létezik.- Interpol Központi Iroda (ICB) nem létezik.
  • A nyelvtanilag helytelen megfogalmazás ugyancsak csalókra utalhat. –
  • Amennyiben a Magyarország Rendőrsége e-mailben kommunikál, azt nem külföldi email címről teszi.
  • Az Országos Rendőr-főkapitányság sem az Interpol, sem az Europol nevében nem kommunikál, azt csak saját nevében, saját email címéről teszi.
  • A törvényi hivatkozások pontatlan megjelölése (pl: a büntetőeljárási törvénykönyv 390-1. cikke nem létezik. Helyesen 2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról. A 390. szakasz nem arról szól, amire a levél utal, és nincs külön cikke sem.)

A rendőrség kiemelte, amennyiben gyanús e-mailt kap, soha ne kattintson rá. A kapott levélben kért adatokat semmi esetre se küldje el a megadott elérhetőségre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.