- hirdetés -

Malom, Ki nevet a végén, Marokkó, Mikádó, diavetítés, retró kabaré. Azt a korszakot idézik, amikor az első magyar űrhajós elindult a világűrbe a Szojuz-36 fedélzetén, 1980-ban. Szombaton Múzeumok Éjszakája!

A hét végén a múzeum e történelmi pillanat előtt tiszteleg kiállítással, retro hangulattal a Múzeumok Éjszakáján. A tárlat augusztusig látható, ez idő alatt Farkas Bertalan előadására is készülnek, ha sikerül időpontot egyeztetni.

– A tárlat gerincét a bélyegek és emlékbélyegzésű borítékok adják, de számos korabeli relikvia segít megidézni a kor hangulatát, az Interkozmosz játékoktól kezdve a kitűzőkön, kártyanaptárakon, söralátéteken át egészen a ritkán látható űrkonzervekig – meséli kedvcsinálóként a kiállítás felelőse, Balázs János, a SZTE TTIK Embertani Tanszékének PhD-hallgatója, a múzeum önkéntese.

Aki a legjobb retro jelmezben érkezik, díjat is kaphat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Aki a legjobb retro jelmezben érkezik, díjat is kaphat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Bepillantást nyerhetünk abba is, hogy mi magyarok, azon túl, hogy 7. nemzetként kiléptünk az űrbe, milyen sok ponton csatlakoztunk az űrkutatáshoz az elmúlt fél évszázadban. Áttekintjük az űrkorszak történetét is az első Szputnyiktól a szovjet-magyar közös űrrepülésig, számos modell, korabeli újság és filatéliai ritkaság társaságában. Látható lesz az első űrhajós, az első amerikai űrhajós, az első női űrhajós vagy az első űrsétát végző saját kezű aláírása magyar bélyegeken. A kiállítás „nagyjai” a valóságban igen szerény méretűek: egy-két piciny darab az első amerikai űrhajóból, az első holdraszállás űrhajójából, egy darabka Hold és Mars, vagy ép olyan pénzérmék, melyeket űrben járt fémből vertek.

Az érdeklődő gyerekek július 4-én részt vehetnek a múzeumi bélyegnapon, ahol a kiállítás rendezőjének vezetésével megismerkedhetnek a gyűjtés és a bélyeggyűjtés világával.

A Szántó Kovács János Múzeum június 20-án 18 órától, a Múzeumok Éjszakája programsorozatát a retro jegyében rendezi. Az érdeklődők részt vehetnek játékos időutazáson, akadályverseny keretein belül, slambucot is kóstolhatnak, a KON-TIKI koncert után nem marad el a Szent Iván-éjhez kötődő tűzugrás sem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.