- hirdetés -

Mennyire látogató- illetve családbarát egy-egy ökoturisztikai létesítmény, illetve működtetőik – ennek eldöntésére írtak ki pályázatot, indul a Körös-Maros Nemzeti Park is. Ebben az uniós ciklusban a nemzeti parkok 46 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésre.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark létesítménnyel, ezen belül egy 7 ezer literes akváriumrendszerrel pályázik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton. A látogatóközpontokra és tanösvényekre vonatkozó, erkölcsi elismeréssel járó pályázat célja, hogy a legjobb gyakorlatokat vegyék át egymástól a létesítmények.

Fontos ugyanis, hogy a turisták az ismeretek mellé élményeket is kapjanak, ezért a természeti és táji örökség megőrzését, bemutatását szolgáló ökoturisztikai létesítményeket minél inkább családbarát módon, interaktívan, minél élményszerűbben szükséges kialakítani – hangozott el a Magyar nemzeti parkok hete 2015 rendezvénysorozat múlt pénteki, békéscsabai megnyitóján. A rendezvénysorozatot kilencedik alkalommal rendezik, hogy bemutassák az érdeklődőknek a parkok tevékenységét, a helyi élővilágot, a nemzeti parki termékeket.

A rendezvényen V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette, több mint 46 milliárd forintot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre a nemzeti parkok a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban. A Nemzetgazdasági Minisztérium 15 milliárd forintot különített el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből látogatóközpontok, tanösvények interaktív, élményszerű fejlesztésére. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pedig további 3 milliárd forint áll rendelkezésre Natura 2000-es területekhez kapcsolódó bemutatóhelyek létesítésére, valamint 28 milliárd forintos keretből lehet majd mintegy százezer hektárnyi élőhelyet, állattartó telepet és a természetvédelmi őrszolgálatot megújítani.

– A Körös-Maros Nemzeti Park az említett pályázatok segítségével több fejlesztést is szeretne megvalósítani. Egyebek mellett a Körösvölgyi Látogatóközpont felújítását, napelemes infopontok létrehozását és a vizes élőhelyek fejlesztését tervezzük – mondta el Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

A június 21-ig tartó, Magyar nemzeti parkok hete rendezvénysorozat keretében hazánk mind a tíz nemzeti parkja változatos, érdekes programokkal várja a látogatókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.