- hirdetés -

Rendbe tették a szeméttelepet városunkban, és a Délkelet-Alföld több településén, amely részt vett egy nagyszabású uniós projektben. Az ünnepélyes avatót a DAREH Önkormányzati Társulás gesztortelepülésén, Orosházán tartották június 10-én.

– A jövőért való felelősség miatt fontos, hogy kihasználtuk az uniós forrásokat környezetünk védelmére, és a lakosság életminőségének javítására – így fogalmazott Dávid Zoltán a Délkelet-Alföld egyik kiemelkedő zöldberuházása átadásán. A DAREH elnöke a társult önkormányzatok rekultivációs projektjének ünnepélyes zárórendezvényén beszélt, amikor a kivitelező képviselőjével átadták a beruházást.

Az orosházi rekultivált szeméttelep mára megszűnt a környezetet veszélyeztető tényező lenni, csakúgy, mint a programban részt vevő többi 38, a Délkelet-Alföld 36 településén – hangzott el az ünnepélyes átadón.

Kovács Roland projektmanager és Dávid Zoltán polgármester vágja a szalagot (Fotó: Rajki Judit)
Kovács Roland projektmanager és Dávid Zoltán polgármester vágja a szalagot (Fotó: Rajki Judit)

A projektben mintegy 1,2 millió m² területet rekultiváltak, több mint félmillió tömör m³ hulladékot mozgattak meg. A szűk másfél évnyi kivitelezési időszakban 40 alvállalkozó közel 400 munkavállalót foglalkoztatott.

A szeméttelepeket vagy véglegesen, vagy átmenetileg rekultiválták, annak függvényében, hogy milyen régóta zárták be azokat. Ahol legalább 10 éve, ott véglegesen le lehetett zárni, máshol ún. átmeneti rekultivációt valósítottak meg. Utóbbiak közé tartozik Orosháza is, ahol a hulladéktestben még zajlanak a bomlási folyamatok, gázképződéssel kísérve. Ezekhez gázgyűjtő rendszert építettek, és a képződő gázokat ún. gázfáklyával el is égetik, a kijutó anyagok így már nem környezetkárosítóak. A végleges rekultiváció vélhetően újabb 10 év múltán lehetséges, a bomlási folyamatok függvényében.

A telepen mintegy 600 ezer tömör m³ hulladék volt, mára a depónia által elfoglalt terület a korábbinál mintegy 30%kal kisebb, 67 ezer m² körüli nagyságú. Az önkormányzat a kivitelező konzorciumtól egy dokumentáció kíséretében kapja vissza a telepet, a pályázat fenntartási ideje 5 év.

A rekultivációra (a 39 telepen összesen) 5,237 milliárd forintot költött a DAREH Tásulás pályázatból, melyet a támogatási szerződés értelmében teljes mértékben uniós forrás fedez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.