- hirdetés -

Júliusban kiderül, lesz-e pályázati forrásból új ügyeleti autó. A központi orvosi ügyelet működését ez nagyban segítené. A csapat jó – kiváló szaktudással és elkötelezetten dolgoznak –, a feladat pedig sok.

Legyen hatékony, minőségi és ellenőrizhető – ezt az elvárást fogalmazta meg orosházi kistérség társulási tanácsa, amikor tavaly vállalta az alapellátási orvosi ügyelet működtetését. (Néhány hónappal később jártunk az ügyeleten, akkori cikkünk itt olvasható.) Az eltelt közel egy év alatt a központi orvosi ügyelet a betegek ellátása mellett a fejlődésre is törekedett – tudtuk meg Fazekasné Nagy Éva kistérségi referenstől.

– A gyógyszeres szekrények tele, új eszközöket szereztünk be, és tervezzük az eszközpark további bővítését is. Az ügyeleti autóban már meglehetősen sok kilométer van, és terepre nem igazán alkalmas, ezért pályáztunk egy új terepjáróra, döntés egy hónapon belül.

Csütörtök délutántól péntek reggelig dr. Patvaros Áron volt az ügyeletes orvos (Fotó: Rajki Judit)
Csütörtök délutántól péntek reggelig dr. Patvaros Áron volt az ügyeletes orvos (Fotó: Rajki Judit)

A kistérségi orvosi ügyeletet két helyszínén – Orosháza és Tótkomlós – jelenleg 24 magasan képzett, a sürgősségi ellátásban is helyt álló orvos ad ügyeletet. Ennek legutóbb épp Tótkomlóson vették hasznát, amikor infarktusos betegen segítettek. Az orvosok munkáját 8 ápoló és 8 sofőr segíti.
– Minden hétköznap 16 órától reggel 8 óráig ügyelnek, munkaszüneti napokon, ünnepnapokon és hétvégente pedig 24 órás az ügyelet – emelte ki a referens, hozzátéve, az ügyelet fő feladata az alapszintű sürgősségi ellátás. Vagyis azoknak a háziorvosi teendőknek az ellátása, amelyek a következő rendelési időig nem halaszthatók, például frissen kialakult egy betegség, vagy rosszabbodott a beteg állapota. Idült betegségek, receptírás, egyszerű panaszok esetében a rendes rendelési időt érdemes igénybe venni. Fontos tudni, hogy az orvosi ügyelet csak indokolt esetben megy házhoz, és hogy a hívásokat minden esetben rögzítik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.