- hirdetés -

Ifjúsági fórumot tartottak a művelődési központban pénteken. Arról beszélgettek a fiatalok, mit csinálhatnak kortársaik szabadidejükben, és azt is, mit szeretnének.

Mintegy 60 résztvevővel indult a tanácskozás május 29-én délelőtt, Dávid Zoltán polgármester köszöntő szavait követően. A Kontaktban – Orosházi Ifjúsági Fórum elnevezésű rendezvényt az orosházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat szervezte azzal a céllal, hogy kötetlen, de hasznos tapasztalatcserét biztosítson az e területen tevékenykedőknek. Minden oktatási intézmény képviseltette magát városunkból, amely reprezentatív képet adott a 12-18 év közötti korosztály igényeiről.

A fiatalok vitáztak és érveltek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A fiatalok vitáztak és érveltek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Diákok és szakemberek előtt bemutatkozott a házigazda önkormányzat, valamint a békéscsabai Új Nemzedék Plusz Kontaktpont. Ismertető hangzott el a széles nemzetközi tapasztalatokkal kecsegtető Erasmus+ programról. A fórum lehetőséget biztosított a Békés Megyei Esélyteremtési és Önkéntes Ház bemutatkozására is.

A plenáris ülés után műhelymunka keretében vitatták meg a fiatalok szabadidős lehetőségeit, terveket, elképzeléseket.
– Összességében az OHGYIÖK jó visszajelzéseket kapott azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a rendezvények, amelyekre a jövőben is nagy hangsúlyt kell fektetni. A nem saját rendezvényekkel kapcsolatban felmerült visszajelzéseket pedig kommunikálja a megfelelő döntéshozók felé –fogalmazott Sándor Enikő ifjúsági közösségsegítő.

Milyen programokon vennél részt szívesen a városban? Mi hiányzik? – kérdezte a résztvevőket a GYIÖK, íme a válaszok.
– Legtöbb visszajelzés: zenei fesztiválok, több élő koncert, Pogácsa Nap, GYIÖK programok bent az iskolákban, Rally, még több sport program, fotós klub, vadaspark, sétarepülés Orosháza felett, kutyanap, színház és mozi külön épületben, karácsonykor a főtéren nagyobb kirakodó vásár.

Melyek azok az orosházi programok amelyek a fiataloknak szólnak és szívesen részt veszel rajta?
– A résztvevők kiemelték saját intézményeik belsős és külsős rendezvényeit – tájékoztatott Sándor Enikő. – Legnépszerűbbek:  Madarak és fák napja (Vörösmarty iskola), Táncsics gimnázium: Táncsics Nap, a Székácsban a Székács Nap, a Tisza Kálmánban a Németh Imre Nap.
– Városi programokból kiemeltek: Sör-Virsli Fesztivál (Gyopárosfürdő), Tornyok Napja (Oros-haza Baráti Kör), Kötélhúzók éjszakája (Oros-haza Baráti Kör), ExtrémSport nap (GYIÖK), Mikulásfutás (GYIÖK), Ökoteregetés (GYIÖK), Nyári hét a könyvtárban (városi könyvtár), Táncmaraton (GYIÖK), Kenyérünnep (Gyopárosfürdő), Anime Nap (GYIÖK), Zene-Tánc-Humor (művészeti iskola szervezésében), Tetováló nap (GYIÖK).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.