- hirdetés -

A nyári szünidő megtervezése sok családban nehézséget okoz. A legtöbb szülő szorongással tekint a vakáció heteire, hiszen mind anyagilag, mind emberileg próbatétel számukra. A pszichológus tanácsokkal segít, hogy a nyár valóban élmény legyen a gyereknek.

Sajnos egyre kevesebb az olyan család, ahol a nagyszülők vigyázni tudnak a kicsikre, így legtöbb családban a különböző táborok maradnak meg lehetőségként. Manapság igen sokféle tábor közül választhatnak a szülők, de fontos néhány szempontot figyelembe venni, ahhoz, hogy a nyár valóban élmény legyen a gyermek számára. Pesics Zsuzsanna pszichológus néhány jó tanáccsal segít, hogy tartalmasan teljen a két és félhónapos szünidő.

Táborválasztásnál fő szempont: mi érdekli a gyereket

– A nyár megtervezésénél a következő szempontokat érdemes figyelembe venni az anyagiak mellett: milyen idős a gyermek, mennyire önálló, milyen személyiségjegyekkel bír, valamint mit szeret, mi a kedvtelése – vázolta a szakember. – A nagyobb gyermekek esetében könnyebb a helyzete a szülőknek, hiszen ők már egyedül is hagyhatók, képesek lemenni a közeli focipályára, játszótérre. Sajnos a kisebbeknél ez a lehetőség nem megvalósítható. Náluk mindenféleképpen olyan programokat kell szervezni, ami nem ott alvós, csak délelőttre szól. A temperamentumosabb, könnyen kapcsolatot teremtő gyerekeket, akik igénylik az új ingereket, és nem bírják a monotóniát, nyugodtabb lélekkel engedhetjük el, mint zárkózottabb társaikat. Az érzékenyebbeknek eleinte segíthet, ha egy-egy nap máshol alszanak, vagy ha a barátokat meghívva a kertben sátraznak. A legfontosabb, hogy olyan tábort válasszon a család, amire a gyermeknek hajlama van, ami érdekli – hangsúlyozta Pesics Zsuzsanna.

A szünet szóljon a pihenésről, a szabadságról (Fotó: Rajki Judit)
A szünet szóljon a pihenésről, a szabadságról (Fotó: Rajki Judit)

A kisebbeknél ajánlatosabb a kézműves, művészeti vagy sporttal kapcsolatos táborok, ami megalapozhatja a későbbi specifikus érdeklődést. A nagyobbaknál a speciális területekre fókuszáló táborok alkalmasabbak, mint pl. nyelvi táborok. Nagyon fontos, hogy a szülő minden esetben tájékozódjon a táborról és ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát, érdemes előre felkészíteni mi vár rá.

Ha a gyermek nem érzi jól magát és haza szeretne menni, akkor ne erőltessük, de ne is ez legyen a kézenfekvő megoldás az akadályok leküzdésére. A sok lehetőség ellenére nem szabad az egész nyarat betáblázni. A szünet szóljon a pihenésről, a szabadságról.

– Ha a nagymama „napközije” vagy egy fejlesztő tábor közül kell választani, akkor én a nagymamára szavaznék. Sokkal többet ad érzelmileg és mentálisan a gyerekeknek. Jó hatással van ezen kívül, ha csak együtt „lóg” a korabeliekkel, mozgásos csapatjátékokat játszik felnőtt irányítása nélkül. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban eligazodjon a világban. A tábornál fejlesztőbb a családi kirándulás is – emelte ki a szakember.

Kutatások bizonyítják, hogy az év eleji ismétlés elégséges a korábbi tudás felelevenítéséhez. Sőt a nyáron nem tanuló, kipihent gyerekek hosszabb távon jobban teljesítenek. Természetesen a kedvtelésből való olvasás, a játékos matematika gyakorlás segíti az alapvető készségek elmélyülését. Összegezve, hagyjuk a gyerekeknek élvezni a nyarat, adjunk nekik maradandó élményeket, amelyeket szabadon, saját igényeik mentén élhetnek meg.

A nyári táborozási lehetőségekről szeretnénk tájékoztatni a következő, június 5-i Orosházi Életben és az OrosCafén. Kérjük, akik szerveznek ilyet, azok június 3-a, szerda délig jelezzék az info@oroscafe.hu e-mail címen, feltüntetve a tábor jellegét, időpontját, helyét és elérhetőséget, ahol további információkat kérhetnek az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.