- hirdetés -

A szenvedély- és pszichiátriai betegek életében sokat jelent, ha megoszthatják problémájukat egy sorstársukkal. Az első lépést a gyógyulás útján már akkor megtették, amikor beléptek a Kettőssánc téri Harmónia és Fordulat Klub kapuján, hisz változtatni akartak addigi életükön.

A Fordulat Klub a szenvedély, a Harmónia Klub pedig a pszichiátriai betegeket ellátó részleg neve. Az intézmény második alkalommal tartott nyílt napot szerdán. Bepillanthattunk mindennapjaikba.

Egy kisközösség, akiknek életében sokat jelent, hogy együtt vannak, hogy ugyanabban a cipőben járnak, megoszthatják egymással problémáikat, nem érzik magukat kirekesztettnek, gyengének, egyszerűen embernek érzik magukat. – Nagyon egyedül éreztem maga, senki nem értett meg, itt megértettem, hogy nem lehet mindig visszanézni, a múltra hagyatkozni, arra fogni mindent, csak előre nézni – egy fiatalasszony osztotta meg velünk érzéseit, amikor beszélgetésbe elegyedtünk. De találkoztam diplomásokkal, jó anyagi körülmények között élővel is – ez is bizonyítja a baj,a probléma nem válogat, kortól, társadalmi hovatartozástól függetlenül bárki a padlóra kerülhet, és onnan segítség nélkül nehéz felállni. Ezért is fontos, hogy városunkban 2014. augusztusában megnyílt a Harmónia és Fordulat Klub, ahová fordulhatnak a nehéz helyzetben élők, legyen szó depresszióról vagy szenvedélybetegségről.

A klubtagok száma folyamatosan nő, az ellátottak és segítőik között az idők folyamán kialakult egy bizalmi viszony, amely alapot képez a betegek problémáinak feltárásához és megoldásához. Itt mindenben segítik őket, hisz azzal, hogy beléptek, megtették az egyik legfontosabb és legnagyobb lépést a változtatás felé. A mindennapokban szakemberek mutatnak utat, akár csoportos és egyéni terápiák formájában, akár a tartalmas időtöltés megszervezésével. Oly mértékben hasznosak ezek, hogy a tagok közül sokan nem is gondolták, hogy rejtett képességekkel rendelkeznek. Érthető, hisz ahogy lassan-lassan megnyílnak, teret engednek képességeiknek.

A tagok valamennyien kijelentették: sokat változott az életük, amióta ide járnak.

Az intézmény továbbra is nyitott mindenki előtt, akinek hasonló problémája van és egyedül nem tudja megoldani. Az ellátottaknak nem kell fizetniük, az intézmény szűkös anyagi lehetőségei ellenére igyekszik mindent megtenni, hogy ezeknek az embereknek kicsit könnyebb legyen az életük, de támogatást, segítséget szívesen fogadnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.