- hirdetés -

Rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat, lábbal hajtható kisautókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Összesen 22 féle terméket, amik közel feléről derült ki, hogy nem biztonságos.
Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek. A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játékgördeszkák játékautók) terjedt ki. A hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 9 fajta rollert, 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek.

Könnyen borulnak és a gyerek ujja is beszorulhat

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, az azért baj, mert a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, a markolat ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel. Előfordult, és sérülésveszéllyel jár az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak.

A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el, azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel (3 fajta tricikli). Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket (1 fajta tricikli), illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat (3 fajta tricikli). Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amely úgy lett kialakítva, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek. A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.

A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja a vizsgálatokat.

A vizsgált termékek listája itt olvasható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.