- hirdetés -

A téma Angliában, egy baráti beszélgetésen merült fel. Akik a vasfüggönyön túl nőttek fel, kiköpték a sört, amikor meghallották, igen: tank volt a játszótéren.

Ha ez a bizonyos sörözés Csorváson történik meg, akkor harmincon felül senki sem köpi ki a sört, hanem elkezd nosztalgiázni, kutatni a gyermekkori emlékek között – amikor tank állt a játszótéren. Így azonban a hitetlenkedésé volt a főszerep, idegenbe szakadt földinknek bizony magyarázkodni kellett, sőt, bizonyítani. Így János a Facebookon kért segítséget, fél Csorvás fotót keresett arról a bizonyos tankról, hogy az angliai haverok lássák: tényleg így volt, tank állt a játszótéren.

Méghozzá egy PT-76 könnyű úszó harckocsi 76 mm-es löveggel. Kasuba István csorvási helytörténész úgy emlékszik, 1975-ben került a játszótérre a jármű, és a rendszerváltásig maradhatott. 1990-ben a település akkori vezetése (engedve az MDF kezdeményezésének) darabokra vágatta, a darabok vélhetően valamelyik kohóba kerültek.

Csorvás Város Helytörténeti Gyűjteménye fotója a csorvási játszótéren álló harckocsiról
Csorvás Város Helytörténeti Gyűjteménye fotója a csorvási játszótéren álló harckocsiról, 1985-ös a felvétel

Az Orosházán, az egykori MHSZ mellett (a fiatalabbaknak – Arany János utca, a mostani Lukoil benzinkút mellett), a haditechnikai parkban álló harckocsival is ez történhetett. Bár a sorsát csak a hódmezővásárhelyi haditechnikai parkig tudtuk követni az Orosházi Naplót lapozgatva a könyvtár munkatársával, Csányiné Kádár Tündével. Az újság többször foglalkozott a témával. A T-34-est azután vitték át Hódmezővásárhelyre, hogy a városi tanács lépéseket tett a Hadtörténeti Múzeum felé, és így a múzeum az 1981. november 13-án létesített orosházi hadtörténeti parkot megszüntette.

A tankokat az MDF nem nézte jó szemmel, 1989-ben a párt kifogásolta, hogy „Magyarország számos településén a sztálinista korszak emlékművei gyanánt harckocsik, ágyúk, kiszuperált repülőgépek „díszelegnek” köztereinken. E fenyegető monstrumok közérzetromboló, ízlésromboló hatásukon túl jelentős költségeket emésztenek fel állagmegóvás címén” – olvasható az Orosházi Napló 1989. augusztus 25-ei számában. Ezért az MDF azt szorgalmazta, hogy a harckocsikat kohászati alapanyagként hasznosítsák.

Akinek esetleg több információja van mind az orosházi, mind a csorvási (esetleg környékbeli) harckocsikról, vagy talál fotókat a családi albumban, ossza meg velünk akár kommentben, akár az info@oroscafe.hu e-mail címen. Érdemes felkészülni, ki tudja, mikor lesz újra szó a tankokról egy sörözés során.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.