- hirdetés -

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

Az adóhivatal méltányossági jogkörében csak akkor járhat el, ha ezt törvény lehetővé teszi, de egyben köteles is méltányosságot gyakorolni, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

Fizetési kedvezményt a NAV csak kérelemre engedélyezhet. A kérelem előterjesztése illetékmentes. A súlyos veszélyeztetettségről az adózó és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók vagyoni, jövedelmi és szociális helyzetének vizsgálatával dönt a hivatal. Mérlegeli a kérelemben előadott információkat, a hivatalból rendelkezésére álló, valamint a külső szervek nyilvántartásaiból elérhető adatokat.

Figyelembe kell venni többek között a mindennapi megélhetés (élelmezés) költségeit, a lakásfenntartással kapcsolatos költségeket (közüzemi számlák, közös költségek, lakásbiztosítás, albérleti díj) a lakást terhelő hitel, valamint kizárólag az ahhoz kapcsolódó életbiztosítás havi törlesztő részletét, a munkába járás költségeit, az egyéb kötelezettségek, tartozások összegét, a közös háztartáson kívül élő hozzátartozó igazolt támogatását, a fogyatékkal élő, vagy tartósan beteg családtag ellátásával kapcsolatos költségeket.

A NAV a vagyoni, szociális körülményeket helyszíni szemlén, a rendelkezésére álló nyilvántartásból valamint a közhiteles ingatlan- és gépjármű-nyilvántartás adataiból is ellenőrizheti. Az adóhivatal az eset összes körülményét mérlegelve dönt a méltányosság engedélyezéséről vagy elutasításáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.