- hirdetés -

Jövőre már nemzetközivé, sőt kétnyelvűvé válhat az a gyógyszerész konferencia, amelyet idén Orosháza szervezett meg, nagy sikerrel május 8-a és 10-e között. A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny jubileumi, 50. alkalmát kiemelt figyelemmel követte a szakma, és városunk jól vizsgázott a mintegy 200 gyógyszerész vendéglátásában.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Békés Megyei Szervezete elnökeként dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész fogta össze a háromnapos esemény előkészítését és lebonyolítását. – A rendezvény 50 éve a beteg emberek szolgálatában áll, az egészségügy jobbítását szolgálja – fogalmazott a megnyitón, ahol az is elhangzott: ez az együttlét a szakma ünnepének is nevezhető jelentőségű volt.

Szökő Éva elnökasszony szerint a gyógyszerészeti gondozásra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek (fotó: Rajki Judit)
Szökő Éva elnökasszony szerint a gyógyszerészeti gondozásra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek (fotó: Rajki Judit)

A fiatal gyógyszerészek tudományos dolgozataikkal álltak a rangos zsűri elé a díj elnyeréséért. A verseny célja éppen az, hogy a szakembereket tudományos munkára sarkallja, amiből mindenki nyertesként kerülhet ki. A kutatási eredmények ismertetése, újabb problémák és kérdések felvetésével a versenyzők, a hallgatóság, és nem utolsó sorban a betegek. Hiszen egy-egy kisebb településen is nőhet az ellátás színvonala, ha képzettebb gyógyszerészhez fordulhatnak.

Arad alpolgármestere kezdeményezésére a következő Rozsnyai Mátyásra Emlékverseny már a határ menti régió román gyógyszerészeit is megszólítja. Bognár Levente a záróeseményen vett rész, amikor a névadó Rozsnyay Mátyásra emlékeztek, halálának 120. évfordulója alkalmával. (Mint ismert, Rozsnyay Mátyás Aradon volt patikus, sírját is ebben a városban találjuk.)

A versennyel Rozsnyay Mátyás emléke előtt is tisztelegtek, hiszen ő volt az a gyógyszerész, aki 1886-ban fontosnak tartotta, hogy gyógyszerész gyakornokoknak pályadíjat írjon ki. Ezzel a gyógyszertárban végzett tudományos munka elmélyítése volt a célja, valamint az, hogy a szakmához való kötődésüket erősítse. A háborús években megszakadt ugyan a verseny, de 1965 után újraéledt, az újraindításban Békés megye kiemelt szerepet játszott. Éppen emiatt kaphatja meg minden 10. évben a szervezés jogát. Az idei, jubileumi megmérettetés kiemelten is fontos Orosháza számára, turisztikai szempontból is.

Dr. Herczegfalvi Csanád a terhesség során történő gyógyszeralkalmazás kérdéseit vizsgálta előadásában (Fotó: Zavada Andrea)
Dr. Herczegfalvi Csanád a terhesség során történő gyógyszeralkalmazással foglalkozott (Fotó: Zavada Andrea)

Az évfordulóra megjelent könyv a verseny történetén túl azt is megmutatja, hogyan fejlődött a gyógyszerészet az elmúlt öt évtizedben. A konklúziót Szökő Éva prof. a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke így összegezte: a hangsúlyok eltolódtak, ma már a gyógyszerkészítés irányából a gyógyszerészi gondozás, tanácsadás irányába.

Az orosházi versenyző, dr. Herczegfalvi Csanád a terhesség során történő gyógyszeralkalmazás kérdéseit vizsgálta előadásában. Mint tudjuk, kismamák esetében ez sarkalatos kérdés: vajon azzal ártana-e, ha beszedi a gyógyszert, vagy ha nem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.