- hirdetés -

Az orosházi tollforgatók is pályázhatnak, a részletekről a könyvtár honlapja is tájékoztat

http://www.justhvk.hu/blog/?p=10544

Hogyan munkál a nyelv és a kultúra megőrzésének szándéka a Délvidéken? Ez is kiderült a szenttamási Gion Nándor Emlékház bemutatkozó előadásán.

Bemutatkozott a szenttamási Gion Nándor Emlékház a városi könyvtárban, a könyvtár és a művelődési ház szervezésében április 30-án. A testvérvárosi kulturális kapcsolatok újabb állomása volt ez, amelynek folytatását is szorgalmazták a vendégek. A művelődési központ első emeletén, a könyvtár bejáratnál a szenttamási neobarokk épületek kiállítási anyagát láthatjuk a hónap végéig.

A városalapítási évfordulóhoz kapcsolódó eseményt igen csekély érdeklődés mellett tartották.

Pedig amit hallottunk, az mind léleképítő volt. Azzal szembesülni, milyen erősen munkál még a nyelv és kultúraápolás szándéka és vágya a délvidéken élőkben. Mert ott más kulturális közegben élnek. Nem természetes, hogy magyar szó hangzik nap mint nap, így azt őrizni, vigyázni akarják.

A Bethlen Gábor Alap segítségével tervezik egy új épület építését a közösség számára.

– Kitartásból, megértésből, egymás segítéséből működik a kulturális központ – fogalmazott Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke.

A település szülötte, Gion Nándor író szellemi örökségét megőrizni és népszerűsíteni igyekeznek. A nevével fémjelzett novellaíró pályázatot írnak ki, a legjobb pályamunkákat könyv formájában ki is adják. Az orosházi tollforgatók is pályázhatnak, a részletekről a könyvtár honlapja is tájékoztat. Az e téren végzett munkáról dr. Horváth Futó Hargita egyetemi tanár, docens adott tájékoztatót. Öröm volt hallani, amint a különböző témákban bemutatta kiadványaikat, ill. a „most van nyomdában a könyvünk” mondatot hangoztatta.

Kevesen voltak, de értékes gondolatok hangzottak el (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kevesen voltak, de értékes gondolatok hangzottak el (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A helyi értékeiket az egymás mellett élő nemzetiségek közelebb hozására is felhasználják.

A kiállítás kapcsán érdekes kiselőadást tartott dr. Káich Katalin emeritus, művelődéstörténész, aki a szabadkai magyar tanítóképző megalapítója és dékánja. Szavaiban arra világított rá, az építészetben is fellelhetőek még napjainkban is azok a jegyek, amelyek a nemzet összetartozását mutatják. Sőt, nemzetiségtől függetlenül a kultúra olyan kapocs, amely a földrajzilag összetartozókat összeköt(het)i. Ahogy fogalmazott: jó lenne élni ezzel a lehetőséggel.

A vendéglátók részéről Buzai Csaba igazgató elmondta: az orosházi könyvtár a szenttamásinak könyvekkel tudott segíteni, és a kapcsolatépítés további lehetőségeit is keresik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.