- hirdetés -

Itt egy 31 éves SAAB 900 Turbo autó. Önmagában is szép a járgány, de a tetején van az igazi érdekesség.

A budapesti Vasúttörténeti Parkban rendeztek április elején nagyszabású veterán jármű kiállítást, ahová meghívót kapott az orosházi Balczó János és természetesen az ő 1984-ben „született” Saab 900 turbó típusú járgánya.

Idős kora mellett a kocsi felszereltsége, ami felkeltette a szervezők érdeklődését, már nem is először. A tetőre szerelt, két mozdulattal kinyitható sátor teszi a járművet igazi kemping-autóvá. A kiállítás előtt beszélgettünk a büszke tulajjal.

– Saab klubtagok vagyunk a fiaimmal együtt (ők is ezt a márkát hajtják) és egy gyomaendrődi klubtalálkozón figyeltek fel a szervezők a kocsira és a tetején lévő sátorra. Arra gondoltam, kinyitom, hogy az unokák eljátszhassanak benne, míg tart a találkozó. Meg is nyertük a legkülönlegesebb Saab-nak járó különdíjat. Nem sokkal utána érkezett a felkérés, hogy vigyük fel az októberi pesti kiállításra, most pedig újra meghívtak – mondta a büszke tulajdonos.

Balczó János, és felesége Klára. Évekig jártak a kempinges autóval. Ők hátul, gyerekeik fent aludtak (Fotó: Melega Krisztián)
Balczó János, és felesége Klára. Évekig jártak a kempinges autóval. Ők hátul, gyerekeik fent aludtak
(Fotó: Melega Krisztián)

Minden öreg autónak van egy története, így természetesen ennek is.
– Annak idején Algyőn találtuk ezt a kocsit. Egy virágos kertben állt már, az akkori tulaj szétégette a turbóját, de megcsináltatni nem tudta, vagy nem akarta. Rögtön megalkudtunk vele és megvettük. Ha nem találunk rá, már bizonyára az enyészeté lenne ez a svéd csoda. „Atomjaira” szedtük és teljesen felújítottuk a karosszériát és az összes többi alkotó elemét, de meg is hálálja. Úgy veszem észre nem csak mi szeretjük, de ő is szeret minket – fogalmaz Balczó János.

A házaspár egyébként nem ezzel az autóval jár napi szinten, kímélik. De elmesélték, hogy amíg gyermekeik kicsik voltak, ezzel jártak kirándulni. Ők ketten az autóban aludtak, a hátsó ülések ugyanis lehajthatók, két felnőtt kényelmesen elfér. De az igazi kaland a három gyereké volt: a tetőn lévő sátor volt az ő birodalmuk. Megnéztük: tényleg buli lehet ott éjszakázni, kicsit irigykedünk is…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.