- hirdetés -

Mármint azon orosháziak szerint, akik már kitöltötték azt az online kérdőívet, amit az új városfejlesztési koncepció készítői osztottak meg. A kérdőív érdekes és érdekfeszítő kérdéseket tartalmaz, pár perc az egészet átolvasni és válaszolni. Ha bele akarsz szólni, hogyan nézzen ki a jövőben Orosháza, még megteheted.

Várkonyi Gábor, az Új-Lépték Bt. okleveles településmérnöke az egyik, aki segít Novák Péter városi főépítésznek a koncepció kidolgozásában. Őt kérdeztük, milyen válaszok érkeztek eddig.
– Több mint hetvenen töltötték ki eddig a kérdőívet. Ez nem túl nagy szám, és szeretnénk, ha még többen mondanának véleményt a városról és arról, hogyan képzelik el a település jövőjét. Ezért hosszabbítottuk meg a határidőt két héttel – kezdte Várkonyi Gábor.

Közösségekre épülő jövő

A szakember elmondta, a középtávú stratégia lényege, hogy az EU-s pénzekből minél többet le tudjon lehívni a város. Ehhez azonban kész elképzelések kellenek, amit a gazdasági koncepció tartalmaz, amit már el is fogadott a képviselő-testület. Ehhez igazítják majd a városfejlesztési koncepciót.
– Fontos, hogy alapvetően a helyi értékekre, közösségekre építve olyan stratégia szülessen, ami a lakosság nagy része által támogatott projekt elemekből épülhet fel. Az EU az új pályázati ciklusban a munkahelyteremtés és innováció mellett a helyi közösségépítést is kiemelten támogatja.

Az a cél, hogy Orosházáról egy érzelmi töltet alakuljon ki már gyermekkorban, így később ez mélyen megragadva alapként szolgálhat, ez is segít a népesség megtartásában. Minél több olyan ember kell, aki itt marad, vagy tudással, tapasztalattal felvértezve visszatér Orosházára és itt próbál élni, alkotni.

A településfejlesztési koncepció ezért nem csak száraz adatok halmaza, ezek az érzelmi töltetek fontos elemét képezik az egésznek, ezért vagyunk kíváncsiak az itt élők meglátásaira – fogalmaz Várkonyi Gábor.

Igény a pezsgőbb városi életre

A kérdőív kérdéseiből kettőt emeltünk ki, az ezekre érkezett válaszokat a szakemberek az eddig beérkezett válaszok alapján összesítették.

A „Milyennek szeretné látni Orosházát a jövőben, hogy jó legyen itt élni?” kérdésre érkezett válaszokat megvizsgálva kiderült, a belvárosban is komoly igény mutatkozik kulturális programokra.
– A lakosság igényli a „városiasabb”, pezsgőbb központot, fiatalos, lendületes város kifejezés is szerepelt a válaszokban. A fedett uszoda is többször szóba került, erről ugye már a döntéshozók is komolyan beszélnek az elmúlt hónapokban. Külön emlegették többen is a közösségi tereket és a közösségek támogatását, melyek a helyben maradást segíthetik. Természetesen az új munkahelyek létesítése mellett – ismertette az eddigi eredményt a településmérnök.

A másik kérdés: “Ha egy dolgot ki kellene emelnie, ami Orosházának a legnagyobb erőssége, melyről azonosítani lehetne a várost, mindenkinek rögtön Orosháza jutna eszébe, mi lenne az?”
– A válaszok itt szinte mindenkinél: Gyopárosfürdő, libamáj és üvegipar. Emellett az orosházi kenyeret említették néhányan. Ez a kérdés elérte a célt, elég markánsan fogalmazódott meg a három fő “termék” üzenete, a kenyérrel kiegészülve.

A kérdőívet tehát május 15-ig lehet elérni, ide kattintva. Kitöltése néhány percet vesz igénybe, és névtelenül történik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.