- hirdetés -

Megemlékezés kevés, aktuálpolitika annál több volt az idei fáklyás előtt. Az MSZP-s szónokok keményen nekimentek a Fidesznek, majd jött a fáklyás vonulás.
Nagyjából 200 érdeklődő előtt kezdődött az a megemlékezés, amit az MSZP Orosházi Szervezete kezdeményezett a Dózsa György utcán található, 1891-es agrárszocialista megmozdulásra emlékeztető helyszínen április 30-án. A 124 évvel ezelőtti események kapcsán délelőtt a város hivatalos ünnepségét tartották ugyanitt, este viszont a baloldali pártok koszorúztak – és politizáltak.

A megemlékezés két József Attila szavalattal indult. Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő itt sem mulasztotta el megjegyezni, így is tiltakoznak az ellen, hogy néhány hete levették a református iskola homlokzatáról a korábbi névadó, József Attila nevét.

Most is azok a célok, mint 1891-ben

Az első felszólaló dr. Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő volt, aki visszaemlékezéssel kezdte mondandóját.

dr. Tóth Bertalan (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
dr. Tóth Bertalan (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

– Emlékezni jöttünk a hősökre és tettükre, amikor emberek ezrei szervezkedtek, összeálltak, és szót emeltek az elnyomás ellen, kiálltak érdekeik mellett – fogalmazott. Kiemelte, a Viharsarokban most is kiemelten fontos az igazságérzet és a tettvágy. Elmondta, hogy 1891-ben a földnélküli bérmunkások és a parasztság összefogott, és együtt mozdult meg, de a hatalomtól csak megtorlást kapott.

Tóth Bertalan a múltbeli történéseket párhuzamba állította a jelennel.
– Kísértetiesen hasonló helyzetben vannak most családok, emberek, munkavállalók, mint a 19. században. Láthatjuk a pökhendi földesurakat, milliárdosokat, akik a közösből nemhogy többet, hanem mindent akarnak. De láthatunk éhbérért dolgozó munkavállalókat, lehetetlen helyzetben lévő családokat, üres lakásokat, viszont sok-sok ezer magyar fiatalt nem látunk. Ők elhagyták ezt az országot, hogy jobb életet keressenek Nyugat-Európában. Hagyhatjuk-e mindezt?  A válasz, nem hagyhatjuk! Össze kell fogni, szervezkedni kell, beszélgetni kell azokért a célokért, amik 1891-ben megfogalmazódtak, és ma is aktuálisak – zárta beszédét.

Kunhalmi: visszavesszük az országunkat

Az ünnepi beszédet Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, a párt budapesti elnöke tartotta. Családi visszaemlékezéssel indított, felelevenítette vidéki gyermekkorát, szülei útmutatásait, ami meghatározó volt számára.
– Megkaptam tőlük a kemény munkába vetett hitet. Megtanultam, ha valaki kellően elszánt, erős, elérheti amire képes, elérheti álmait. A magyar családokat is ez a hit hajtja előre. Ami viszont nagyon rossz, hogy ezt a hitet árulta el a mai kormány, és ezt a hitet adta fel a Fidesz, mint párt. Az elmúlt 4-5 évben emberek tömegei kezdtek kételkedni abban az alapvető hitben, hogy ha keményen dolgoznak, bármit elérhetnek – mondta Kunhalmi.

Kunhalmi Ágnes szerint Magyarország nem hagyja többé magát megosztani (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Kunhalmi Ágnes szerint Magyarország nem hagyja többé magát megosztani (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Úgy fogalmazott, a Fidesz az elmúlt években masszívan rossz irányba vezette az országot, elkezdte újraépíteni a feudalizmust.
– De van másik út, a mi utunk, az építkezés, a törekvés, a jobb élet megteremtésének a hite. Nehezebb hinni, mint korábban, de van másik hit – mondta, és felsorolta pártjának terveit, céljait, majd üzent politikai ellenfeleinek.
– Van egy hírem a Fidesznek és a Jobbiknak. Magyarország nem hagyja többé magát megosztani, feldarabolni és csoportokba rendezni. Nagyobb a baj, mint bárki hinné – mondta egyre emeltebb hangon Kunhalmi, aki szerint még a Kádár korszakban sem voltak olyan helyzetek, mint most.

Végezetül a Fidesznek címezte mondandóját.
– A magyarok vissza fogják venni az országukat azoktól, akikre rábízták. Azt hitték, hogy jó helyen van, de becsapták őket. Vissza fogjuk venni a trafikjainkat, földjeinket, az iskoláinkat, tudásunkat, és ezáltal a saját jövőnket, a saját méltóságunkat is – zárta beszédét Kunhalmi Ágnes.

Több ezren vonultak a beszédek után (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor
Több ezren vonultak a beszédek után (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Ezt követően az MSZP-s politikusok és a Munkáspárt helyi képviselői megkoszorúzták az emlékművet. Az úttesten ekkor már jelentős számban gyülekeztek az emberek, égtek a kiosztott fáklyák. Mikor a szocialista politikusok elfoglalták helyüket a sor elején, elindult a fáklyásmenet, amihez menet közben rengetegen csatlakoztak.

A több ezer ember lassan vonult fel a piactérig, ahol utcabál és Retro Disco szórakoztatta őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.