- hirdetés -

Három ezüstöt és három bronzot szereztek a Toldi SE versenyzői, akik bizonyították, helyük van Európa elitjében.

Múlt hét szombaton ért véget 18 ország erőemelőjének részvételével az Ifjúsági, Junior Erőemelő Európa-bajnokság Orosházán. A Táncsics csarnokban folyamatosak voltak a küzdelmek, nagy csatákat láthattunk.

A verseny főszervezője, a házigazda Toldi SE vezetőedzője, Musztafa Imre kiemelte, kevesebben érkeztek a vártnál, hiszen sokan nem tudták megszerezni az előversenyeken a kvótát, ennek ellenére 180 fiatal sportoló küzdött Orosházán.

– Kiváló versenyeket láttunk, ahol hét világcsúcs és négy Európa csúcs született. Emellett a magyarok is kitettek magukért, több korábbi rekordot döntöttek meg – fogalmazott.
Az erős nemzetközi mezőnyben több orosházi is indult, akik nem vallottak szégyent. Musztafa Imre egyenként értékelte tanítványait.

Európa második legjobbja

Lovas Mónika teljesítményéről csakis kiváló jelzőket lehet mondani, fantasztikusan versenyzett. A +84 kg-os súlykategóriában 37,5 kg-mal megjavítva eddigi egyéni csúcsát, 527,5 kg-ot teljesített. Móni guggolásban 205 kg-mal is sikeresen felállt, majd fekvenyomásban is remekelt, hiszen 152,5 kg-ot nyomott, felhúzásban pedig 170 kg-ig sikerült eljutnia.

Lovas Mónika volt a legeredményesebb orosházi (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Lovas Mónika volt a legeredményesebb orosházi (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ezzel az eredményével a dobogó második fokára állhatott fel. Ezen felül mindhárom fogásnemben ezüstérmes lett.

Az újonc berobbant

Kiválóan szerepelt a 84 kg-ban újoncnak számító Németh Éva, aki 9 érvényes gyakorlatot mutatott be. Guggolásban 132,5 kg-ig jutott, fekvenyomásban 107,5 kg-ot sikerült elérnie, ezzel ebben a fogásnemben harmadik lett, felhúzásban 135 kg-ot teljesített. Összetettben a negyedik helyet szerezte meg 375 kg-al.

Németh Éva birkózóból lett erőemelő (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Németh Éva birkózóból lett erőemelő (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

 

Éva élete első junior Európa bajnokságán azonnal bronzérmet ért el, amit nem kell magyarázni. (Németh Éva birkózóként korábban már volt ifjúsági világversenyen, ahol szintén harmadik lett. A szerk.)

Ötödik és hatodik hely is volt nagy küzdelemben

72 kg-ban Balázs Renáta remekül versenyzett, összesen 362,5 kg-ot teljesített, ez az ötödik helyre volt elég. 150 kg-os guggolása egyéni csúcs, 100 kg-ot nyomott fekve és 112,5 kg-ot sikerült felhúznia.

Többet vártam Kékegyi Henriettől, aki tudása alatt teljesített az 57 kg-osok között. 332,5 kg teljesítményével a hatodik helyen végzett. 125 kg-mal guggolt, 67,5 kg-ot nyomott és 140 kg-ot húzott fel.

Bronzok a fiúknál is

A férfiaknál +120 kg-ban Farkas Ádám kapott lehetőséget, aki önmagát múlta felül. Az ötödik helyre vártuk az esélyek alapján, de bronzérmet szerzett összetettben 805 kg-os teljesítménnyel. Fogásnemenként nézve: 300 kg-ot guggolt, ami szintén bronzot ért a fogásnemben, fekvenyomásban 215 kg-ig jutott, felhúzásban 290 kg-ot teljesített, ami új  junior országos csúcs.

Farkas Ádám felülmúlta önmagát és két bronzot szerzett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Farkas Ádám felülmúlta önmagát és két bronzot szerzett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

93 kg-ban Szabó Árpád összesen 700 kg-os teljesítményével a hetedik helyen végzett, amivel egyáltalán nem vagyok elégedett, sokkal többre képes még annak ellenére is, az első felhúzása után felszakadt a tenyere, ezért csak a kezdőfogása sikerült. Guggolásban 270 kg, fekvenyomásban 180 kg, felhúzásban 250 kg volt az eredménye.

A záróbanketten Lovas Mónika és Farkas Ádám megkapta a legjobb orosházi női és férfi erőemelőknek járó különdíjat Dávid Zoltán polgármestertől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.