- hirdetés -

Komoly a feladat, hiszen könnyen hozzá lehet jutni a designer drogokhoz a határozott jogszabályalkotás ellenére is.

Az eddig érvényben lévő – 2002-ben és 2007-ben már átdolgozott – dokumentumról elmondható, hogy szakmai elvárásai, céljai reálisak voltak, azonban több ponton aktualitását vesztette. Azóta a szociális rendszerbe új szolgáltatók léptek be, melyek teljesebbé tették az ellátást, és az Országgyűlés is egy új nemzeti stratégiát fogadott el.

Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia szemléletét követve Orosháza is a felnövekvő generációra figyel elsősorban. A stratégia nemcsak egyes tartalmi elemeiben változott, hanem a hangsúlyokat is másra fekteti: a tiszta tudat és józanság, mint alapvető értékek, az egészséget alapértékként közvetítő szemléletmód.

– A jelenlegi stratégiában is fogalmazunk meg elvárásokat a szolgáltatástípusok felé, és teszünk vállalásokat a segítő hivatásban dolgozók szakmai munkájának segítésére. Erősítjük a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) koordináló szerepét és a szenvedélybetegségre, illetve abból való felépülésre is hangsúlyt fektetünk. Ezért is jelenik meg a közeljövőben egy újabb kiadványunk, mely bemutatja azon segítő helyeket, melyeket felkeresve ingyenesen juthatnak az orosháziak segítséghez – tájékoztatott Dávid Zoltán, KEF elnök. Majd hozzátette: komoly feladat előtt állunk, hiszen könnyen hozzá lehet jutni a drogokhoz a határozott jogszabályalkotás ellenére is (például a designer drogohoz) és ez jól szervezett szakmai munkát igényel. Ehhez járul hozzá a KEF szakértelmével és vállalásaival, Orosháza pedig ezek alapjait biztosító stratégiával.

A dokumentum felméréseket is tartalmaz, melyek pályázati forrásokból valósultak meg az elmúlt években. Figyelik az újabb forrásokat is, hogy ezeket a kutatásokat folytathassák, majd értékelhessék a kialakult helyzetet és szükség szerint aktualizálhassák a stratégiát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.