- hirdetés -

Kiállítással egybekötött szakmai konferenciát tartott csütörtökön az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF).
Szenvedély és művészet címmel szakmai konferenciát tartott a KEF április 9-én a városháza nagytermében. A rendezvényt Körömi János, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda munkatársa is megtisztelte jelenlétével. A (F)apácák Énekstúdió műsora után, Dávid Zoltán KEF elnök, polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Művészetterápia a javítóintézetben

Beszédében kiemelte, a KEF fennállása óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szociális, egészségügyi és oktatási területen dolgozó szakemberek, pedagógusok új technikákat, új irányzatokat ismerjenek meg, illetve alkalmazzanak munkájuk során. – Városunkban eddig művészetterápiás eszközöket felvonultató prevenciós konferencia még nem valósult meg, mely hiányt most szeretnénk pótolni. A program megrendezésével célunk a művészetterápiás irányzatok szakmai szempontú megközelítése, továbbá az igény felkeltése a résztvevőkben, hogy alkalmazzanak ilyen vagy hasonló módszereket, jelentkezzenek képzésekre – emelte ki Dávid Zoltán.

A köszöntőt előadások követték. A közelmúltban a KEF egy tapasztalatcsere céljából látogatott el és ismerkedett meg az Aszódi Javítóintézetben végzett munkával. Az intézetben művészetterápiás eszközöket is alkalmaznak a fiatalok személyiség- és készségfejlesztéséhez, előadásában Puskás Péter általános igazgatóhelyettes erről tájékoztatott.

A konferencia ideje alatt kiállítás nyílt szenvedélybetegek alkotásaiból (Fotó: Rajki Judit)
A konferencia ideje alatt kiállítás nyílt szenvedélybetegek alkotásaiból (Fotó: Rajki Judit)

A Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum Rehabilitációs Részlegén a gyógyulni kívánó szenvedélybetegek a közösségi terápiás modell keretében főleg kognitív-behaviour elemeket alkalmazó módszerekkel találkoztak a kezdetek óta. Ezen módszerek fontossága és hatékonysága nem vitatható az életvezetési készségek fejlesztésében és a szermentes életmód elsajátításában. Azonban az érzések átélésének és kifejezésének képességét nem tudta olyan mértékben megtaníttatni vagy elmélyíttetni, mint a művészetterápiás irányzatok. Ezen igény mind kliensek, mind a szakemberek részéről felmerült, így újító szellemmel vágtak bele a saját művészetterápiás moduluk kialakításába. Ebbe a módszerbe nyújtottak bepillantást az előadók: Kaleidoszkóp avagy „Nem vagyok véletlen!” címmel megismerkedhetünk a meseterápiás és szimbólumterápiás eszközök használatával az addiktológiai rehabilitációban.

Szenvedélybetegség és alkotás

A playbackszínház egy alternatív színházi műfaj és művészetterápiás módszer egyben, mellyel szintén megismerkedhettek a konferencia résztvevői. A közönség soraiból kilépő néző megosztja saját történetét, és a játszók, különböző improvizációs technikákkal, saját személyiségükön átszűrve visszatükrözik azt, a cselekményt követő érzelmi események kihangsúlyozásával.

A konferencia ideje alatt a szenvedélybetegek, szocioterápiás csoportok alkotásaiból rendeztek kiállítás, céljuk az volt, hogy bemutassák, hogy a szenvedélybetegek függőségük ellenére is képesek alkotni, bemutatni az önkifejezés ezen formáját.

A konferencia az Emberi Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet, valamint Orosháza Város Önkormányzata támogatásával valósulhatott meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.