- hirdetés -

Akinek jár GYED, annak adóbevallást kell készítenie, írjuk a részleteket! A határidő május 20.

Az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik a gyermekgondozási díj címén kapott jövedelem. Az adóbevallási kötelezettség ellenőrzésekor szerzett tapasztalatok igazolják, hogy az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

A GYED kifizetése megvalósulhat a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató részéről valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv által. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el. Az érintett körbe azok tartoznak elsősorban, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követően részesülnek az ellátásban. Gyakran adómentes gyermekgondozási segélynek (GYES-nek, amelyet nem kell bevallani) gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért a bevallás benyújtása elmarad.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, amelyet teljesíteni kell függetlenül attól, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség. A bevallási kötelezettség 2014-re vonatkozóan a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT 2015. május 20-ig történő benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátást folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege. Az adóhivatal a bevallások benyújtását ellenőrzi és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat.

További információ személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságainak ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszeren ( TCC ), a 06-40/42-42-42 telefonszámon kérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.