- hirdetés -

A felnőttség egyenértékű a felelősségvállalással, őszinteséggel, önismerettel. Ember mivoltunk, gyengeségünk elfogadása és a megbocsájtás az alap a boldogsághoz. Akkor honnan kell a kiút? A saját poklunkból.

Dr. Csernus Imre legutóbbi könyve (A kiút) kapcsán járt Orosházán, ismét megosztotta a közönséget, de ez már nem újdonság. Jókat nevettünk, jókat hallgattunk, ki-ki azért, ahogyan érintve találta magát. Amúgy jöhet bármikor, és beszélhet bármennyit (arról, hogy hogyan kéne), jó táptalaj vagyunk, mi emberek ahhoz, hogy teremjen a babér a szókimondó, kíméletlen pszichiáternek. Minden alkalommal talál (mint a matematika leckénél) olyan mintapéldát, (amely) aki révén mindenki önnön tükrébe tekinthet, feltett kérdéseire válaszolhat. Ha szerencsés, nem a közönség előtt, csak önmagának.

Megmaradtam az egyenes kommunikáció mellett, nem elfelejtve, hogy kinek nem inge, ne vegye magára. Miért háborodik fel, ha nincs hozzá köze?”

Csernus Imre
Csernus könyörtelen szembesítése önmagunkkal

– Az emberek nagy része keresi a kiutat, mert érzi, hogy valami nem stimmel – nyilatkozta előadás előtt kérdésemre Csernus doktor. – Állandóan racionális indokokra mutogat, amikor az okokat keresi, és megy az egész országra kiterjedő siránkozás. Ha van munkája, attól retteg: mi lesz, amikor nem lesz. Ha nincs, akkor miért nincs, miért pont őt rúgták ki, stb. Az optimista hozzáállás, kimondva, hogy egy ember saját életéért őmaga a felelős – mint a fehér holló.

– Milyen pokolba sodorjuk magunkat?

– Ez az egónk nagyságától függ, nevezzük makacsságnak, rátartiságnak, konfliktuskerülésnek. Én azért szurkolok, hogy a fiatalok minél hamarabb eljussanak a pokluk legmélyéig, mert akkor nyílik esélyük arra, hogy az elkövetkező 50-60 évet másképp éljék meg. Nem az Internet a baj, hanem, hogy a szülők addig nem tanították meg nemet mondani. Egy másnak megfelelni akaró szülő, aki tele van önbizalomhiánnyal, és a maga életében is gyáva nemet mondani, az hogyan tanítaná meg a gyerekét ugyanerre? Ő a munkájával kompenzálja az életét, a gyereke a Facebookon várja a visszacsatolást…  A posztolás a szeretetéhség jele.

– Ilyen sötét a helyzet?

– Elképesztő nemi identitászavar van bennük. Ki a felelős ezért? Az egyik oldalon a szülők, a másikon ők, csak ők még nem tudják a saját felelősségüket. Nagyon kevés szülőt tartok hiteles szülőnek, aki megtanítaná a gyermekét az életre. Elkényeztetik, ezzel kasztrálják őket. Ettől nem lesz önbizalmuk, mert nem tapasztalják meg a sikert, amit a munkájuk révén érhetnek el. Emellett a mai kor nője sokszor nem veszi észre, milyen elképesztő mértékben maszkulinizálódik, sok a „tökös csaj”.

A gyerekek pedig egy álszent mintát tanulnak el: hogy két állítólagos felnőtt hogyan hazudozik egymásnak. Eközben olyasmit várnak el a gyerekeiktől, amit ők meg sem közelítenek.

Az előadás során az érzelmi konfliktusok megoldási módjai, a szabadság fogalma tisztázódott. Olyan mondatok, és kérdések hangzottak el, mint: Annyi szeretetet és tiszteletet kapunk, amennyit magunknak adunk. Önbizalom nélkül nincs boldogság, nincs kisugárzás. Hogyan szerezhető önbizalom? A ki nem mondott szavak, a(z el)hallgatás az életünket rövidíti meg, erre a búskomor magyarnak jobban kéne emlékeznie. A megfelelni akarás a gyávasággal egyenértékű? Alkalmazkodom, vagy megalkuszom? Tudok-e mosolyogni, ha egyedül vagyok? Elégedett vagyok? Viszem-e a szüleim mintáját tovább, bár éppen az ellen küzdök? … Könyörtelen szembesítés önmagunkkal.

Korábban volt szerencsém már tudósítani Csernus doktor előadásáról. A mostani előtti beszélgetésünkkor többek között azt kérdeztem, miért mondja ugyanazt évek óta? – Mert nem látok semmi változást. Elfelejtik – volt a válasz.

Később, az előadáson magam is megtapasztaltam: évekkel ezelőtt figyeltem, jegyzeteltem, megírtam, mit tanácsol. Most mégis újszerűen, bár ismerősen ért a végkifejlet. Kegyetlen nyersességgel vágott nagy igazságokat a hallgatóság elé, aki akarta, vihette haza. Minthogy alkotni, teremteni jöttünk a világra, akkor megyek el nyugodtan, ha ez megvolt. Ha nem, vergődik az ember, jön a mi lett volna, ha… játszma. Aztán ugye a halál elfogadása… Másrészt a belső hit és a rend kihatással van az életünk minden területére. Aki ezt elfelejti, csorbul a kisugárzása, testi betegségei lesznek (zárkózottaknál a pszichoszomatikus betegségek). Nos, ahogy fogalmazott, ajánlatot tett, és ránk bízta, ki mit kezd vele. De az életét mindenkinek egyedül kell (meg)élnie. Már amikor a tükör előtt áll, egyedül. Amikor kérdéses az a mosoly…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.