- hirdetés -

A húsvét alkalmával írott gondolatait adja közre dr. Laurinyecz Mihály katolikus esperesplébános.

A nagycsütörtöki ószövetségi gondolat a kivonulás könyvéből emlékeztet minket arra, hogy a választott nép Istentől kapott parancsa arról szól, hogy a pászka vacsorát, a kovásztalan kenyér és a bárány lakomáját családonként, házanként üljék meg. Karácsonyt sokszor ábrázoljuk, mint a családi szeretet ünnepét. Húsvétkor ritkábban gondolunk az ünnepi családi jellegére. Bár a húsvét másnapjának népi hagyományai segítenek a rokoni, baráti kapcsolatok ápolásában a locsolkodás kapcsán, de kevésbé jellemző a biblikus előírás szerinti közös ünneplés megtartása. Mostani elmélkedésünkkel épp erre szeretném fordítani a figyelmet, hogy az ünnep családi kötelékeket ápoló, megújító részét megerősítsük.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Fotó: Kecskeméti Krisztina

A nagyböjt szeretetgyakorlatainak, önmegtagadásainak elsődleges élvezői a családtagok lehetnek. Hiszen ők érzik saját bőrükön, ha a béke, a kiengesztelődés erősödik bennünk, mert ez nagyon kézzelfogható kihatással van. Az önzetlenséget, az áldozatvállalás lelkületét, a figyelmességet szinte azonnal érzékeli az, aki felé gyakorolják. Márpedig a nagyböjt gyakorlati célkitűzése ez volt. Nem elvont, életidegen vállalásokat tenni, hanem a direkt szeretet megtapasztaltatása. Nem véletlen, hogy ilyenkor is készítünk segélycsomagot a rászorulóknak, mert a szeretetet nem csak ünnepelni kell, hanem minél többször gyakorolni is.

De a megbékélés, a kiengesztelődés a régi fájdalmas, sérült kapcsolatokat is ápolni hivatott. Jézus azért vállalja a kereszthalált, hogy kibékítse az Isten és az ember kapcsolatát. De ennek közvetlen következménye, hogy erre építve az emberi is könnyebben tudja rendezni feszültségeit embertársaival. Az pedig köztudott, hogy a legfájdalmasabb sebeket, távolmaradásokat az ember családtagjai között tudja elszenvedni. Tehát gyógyítani is itt akar minket Istenünk.

Legyen hát idei ünnepi célkitűzésünk a legközelebbi kapcsolataink feltámasztása, gyógyítása, újraélesztése. Vizsgáljuk mely azokat a családi kapcsolatainkat, amelyekben évek óta rendezetlen a helyzetünk, feszültségek torlódtak föl, mit lehetne belőlük – Isten szeretetének, feltámasztó, újraélesztő kegyelmének gyümölcseként – rendezni, gyógyítani?

Kívánom a Feltámadt Krisztus jelenlétéből, családi körben megújuló ünnepi közösséget valamennyi egyházközségi tagunknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.