- hirdetés -

Hosszú huzavona után pénteken döntött a bizottság, és kiosztottak 30 millió forintot a városi sportegyesületek között. Nem kapott mindenki, de van még 70 millió, amiről később döntenek. Íme a lista.

A képviselő-testület február 13-án szavazott az idei költségvetésről, amiben az eddigi éves szinten közel 300 millió forintos sporttámogatást 100 millióra csökkentette. A sportklubok már beadták ezévi igényüket, ami összesen 274,6 millió forint volt. A két összeg különbségéből várható volt, hogy nem lesz egyszerű dönteni. A Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága már napirendre tűzte a kérdést, ám akkor nem tudtak megállapodni, így visszavitték a testület elé a témát. A március végi vitában több felvetés is elhangzott, és abban maradtak a képviselők, hogy a sportegyesületek működőképességének megőrzése miatt a keretösszeg 30 %-át mindenképpen osszák el sürgősen.

Ez történt meg április 3-án reggel a városházán. A bizottsági ülésen Bojtor István Fideszes alpolgármester kiemelte, hogy hamarosan egy kérdőíven kérdezik meg a lakosságot, ők mit gondolnak a sportpénzek elosztásáról, majd ismertette az elképzelést, mely egyesületek mennyi pénzt kapjanak. Ebből kiderült, az első körben nem jut támogatás mind a 21 kérelmet benyújtó egyesületnek.
– Ez viszont nem jelenti azt, hogy a második körben ők nem kaphatnak pénzt. Tudjuk, hogy az időtényező ebben a kérdésben fontos, de megfontolt döntést szeretnénk hozni, amihez idő kell – fogalmazott Bojtor István.

Az első hozzászóló az Orosházi Sakk Egyesület képviselője, Horváth Antal volt, aki kifejtette: kimaradtak a felsorolásból, ami komoly gondot okoz a klubnál, hiszen nem tudják befejezni a NB II-es bajnokságot és egy nívós utánpótlásversenyre sem tudnak elutazni. A bizottság elnöke, Lövei Ferenc (Fidesz) kérdésére elmondta, nagyjából 90 ezer forintra lenne ehhez szükségük.

Vita volt, de nem túl nagy. Végül szavaztak a tagok (Fotó: Melega Krisztián)
Vita volt, de nem túl nagy. Végül szavaztak a tagok (Fotó: Melega Krisztián)

Másodikként Bogdánffy Csaba, a PET-BAU Asztalitenisz SE Orosháza szakosztályvezetője kapott szót. Úgy vélte, hogy a sporttámogatások körül erős politikai nyomást tapasztalható, ami az ő személyét is érinti. Emellett kifogásolta, hogy az előkészítés folyamatába a korábbi évekkel ellentétben nem vonták be a sporthoz értő szakembereket.
– A női asztalitenisz klub 4 éve visszalépett az Extra ligából, mert látva a költségeket, nem állítottuk magunkat és a várost lehetetlen helyzet elé, és azóta sem léptünk feljebb, pedig lehetőségünk lett volna rá. Amatőr egyesületünk van, profi játékosok nélkül. Csupán egy fizetett alkalmazottunk van, egy edző, ő is közmunkában, néhány hónapig. Az összes pénzt a gyerekek utaztatására költjük, az összes többi vezető és edző társadalmi munkában dolgozik – mondta Bogdánffy. Úgy vélte, a mostani rendszerrel sok egyesületet szinte azonnal a megszűnés szélére sodornak és több nagy múltú verseny rendezését kell lemondani a pénzhiány miatt.
– Elvem, hogy soha nem a másikét sokallom, hanem a miénket kevesellem. Elvárnám a város összes egyesületétől, hogy olyan terheket vállaljon, amit egyesületi háttérből tud teljesíteni. Sokszor az van, hogy bevállalnak nagy dolgokat, majd várják a városi támogatást – mondta.

Sport nélkül nem létezünk

Ez utóbbival egyetértett Lövei Ferenc bizottsági elnök is, aki hozzászólásában nagyra értékelte Bogdánffy sport iránti elkötelezettségét.
– Érthető és megérthető az aggodalom, de csak ismételni tudom én is: a mostani lista nem azt jelenti, hogy a második körben is csak ugyanezek az egyesületek kapnak majd pénzt. A most felvetett problémákat jelzem a város vezetőinek, hogy megoldást találjunk. Felvetődött már olyan javaslat vezetői szinten, hogy a mostani 100 milliós keretösszegen felül lesz még valamennyi plusz pénz, hogy mindenki kapjon támogatást. Ez azonban attól függ, hogy a költségvetés hogyan alakul – fogalmazott Lövei. Kiemelte, próbálják oldani a fennáló feszültségeket, de a városban a sporttámogatás most olyan szakaszhoz érkezett, amire eddig nem volt példa.
– Nem akarom alábecsülni a sport értékét, de a jelenlegi anyagi körülmények között olyan döntések kellenek, mint a családban. Először ennivalót veszünk, majd ruhát és utána jön a labda. Tudjuk, hogy a labda is fontos, mert akkor van erőnlét és egészség. De a felelős döntéshozatalban a sorrendet be kell tartani – mondta a bizottság elnöke.

Az ülésen a 21 igényt benyújtó sportegyesület közül mindössze három képviselője volt jelen. Szél Attila, a Spartacus Birkózó Klub elnöke úgy vélte, ezek a mostani összegek tűzoltásnak jók, de megoldásnak nem.
– A sportot nem lehet külön szemlélni, sport nélkül nem létezünk. Azt megértem, hogy a költségvetésnek bizonyos keretei vannak. Viszont a legfontosabb információt, hogy mikor kapunk és mennyit, hetek óta nem tudjuk, így viszont nem lehet tervezni, a bizonytalanság a legrosszabb – fogalmazott. Úgy vélte, nem baj, ha a döntéshozók megismerik a városlakók véleményét, de előtte meg kellene ismerniük a klubok napi szintű működését is.
– A sportágakat nem lehet összehasonlítani egymással, mind másként működik. Mi sem alkalmazunk profi sportolókat fizetésért, csak gyerekekkel foglalkozunk az ovisoktól az iskolásokig – mondta Szél Attila.

A 100 millió nem kőbe vésett

– Azokat tisztelem leginkább, akik eljönnek és elmondják a véleményüket – vette át a szót Bojtor István alpolgármester, aki örülne, ha mindenkinek jutna, de úgy érvelt, olyan pénzeket, amik még nem folytak be a város kasszájába, felelőtlenség lenne előre elkölteni. – A sportegyesületek működésével kapcsolatban megvannak a szükséges információink, hiszen a városháza ezzel foglalkozó szakembere folyamatosan tájékoztat bennünket – utalt Szél Attila szavaira Bojtor, aki megismételte Lövei korábbi kijelentését, miszerint ha lesz plusz pénz, lehet emelni a támogatásokon. – A 100 milliós összeg nem kőbe vésett. Orosháza az elmúlt években magasan kiemelkedett a sportéletével a hasonló városok közül, de véleményem szerint kicsit túlvállalta magát – zárta mondandóját Bojtor István.

Az MSZP-s Füvesi Sándor szomorúnak tartotta, hogy több hónapnyi agónia után sem tud a városvezetés pár tízmilliót elosztani.
– Úgy tűnik, megint vannak támogatott, tűrt és tiltott szervezetek. Ez a mostani nem szakmai döntés, nincs megalapozva. Valahol, valaki ezeket az összegeket leírta, a maradék pénzt pedig később osztják ki, addig hagyják agonizálni az egyesületeket. Még tartózkodással sem akarom ezt legitimizálni, ezért nem veszek részt a szavazásban – jelentette be Füvesi.

Bojtor azzal vágott vissza, hogy az MSZP-s képviselők is egyetértettek abban a költségvetés tárgyalásakor, hogy a sporttámogatásokat csökkenteni kell, ráadásul az utolsó két testületi ülésen éppen Füvesi terjesztett be olyan módosító indítványokat, amik ezt az összeget is több mint 50 millió forinttal csökkentették volna, ezért nem érti a reakcióját.
Az MSZP-s képviselő szerint azonban a városi költségvetésben sok pénz van, amit másra lehetne költeni, és megígérte, hogy legközelebb talál más forrást, ahonnan szerinte el kellene venni.

Az ülés végén Szél Attila még megkérdezte, mikorra várhatják a második körös döntést? Bojtor István erre úgy válaszolt, szeretnék, ha ez még áprilisban megtörténne.

Végül a bizottság tagjai többséggel megszavazták a támogatásokat, amibe az eredeti előterjesztéssel ellentétben bekerült a sakk egyesület is.

Sporttámogatások, első kör:

OMTK Utánpótlás Labdarúgó SE 3,3 millió Ft
Orosháza FC Futball Klub Kft 4 millió Ft
Orosházi Férfi Kézilabda SE 12 millió Ft
Orosházi Kyokushin Szabadidő Kör 3,4 millió Ft
Orosházi Női Kézilabda Club 3,3 millió Ft
Orosházi Sakk Egyesület 100 ezer Ft
Orosházi Spartacus Birkózó Klub 2 millió Ft
Orosházi Toldi SE 900 ezer Ft
Rákóczi Vasas SE 1 millió FT

Emellett szavaztak a sportlétesítmények bérleti díjának önkormányzati támogatásáról is, amire összesen 3,8 millió forint volt.

Orosházi Úszó Egyesület 1 millió Ft
REDANCE Hip-Hop Crew 100 ezer Ft
KONTAKT Kick-Boksz és Thai-Boksz Harcművészeti Egyesület 300 ezer Ft
Szentetornyai Amazonok Női Labdarúgó SE 102 ezer Ft
Orosháza Városi Tenisz Klub 400 ezer Ft
Orosházi Toldi SE 200 ezer Ft
Zsoldos Péter Vívó Egyesület 720 ezer Ft
Orosházi Asztalitenisz Sportegyesület 150 ezer Ft
Orosházi Judo  Sportegyesület 300 ezer Ft
Eötvös Diák-Pedagógus Sportegyesület 600 ezer Ft

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.