Kell adóbevallást készíteni, írjuk a részleteket! A határidő május 20.
- hirdetés -

Minden évben gondot jelent azoknak a nyugdíjasoknak a bevallás elkészítése, akik az adott évben kaptak először nyugdíjat és korábban a munkáltatóval számoltak el vagy a munkáltató közreműködésével, segítségével készítették el az adóbevallást.

2014-ben is adómentes volt a nyugdíj, ezért az ilyen jogcímen szerzett jövedelmet nem kell bevallani, ugyanakkor a nyugdíjazást megelőzően kapott munkabérről és egyéb jövedelemről, illetve azt követően az adóév során megszerzett más adóköteles jövedelemről számot kell adni.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget abban az esetben is teljesíteni kell, ha további adófizetési kötelezettsége nem keletkezik az adózónak. A bevallási kötelezettség 2014. évre vonatkozóan a 1453-as számú személyi jövedelemadó bevallásnak vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT-nak az állami adóhatósághoz 2015. május 20-ig történő benyújtásával teljesíthető.

A bevallást a volt munkáltató illetve más kifizetők által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem, az adóalap és a levont adóelőleg összege.

Az adóhatóság a bevallások benyújtását ellenőrzi és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat.

További információ személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságai ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén ( TCC ) keresztül, a 06-40/42-42-42 telefonszámon kérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.