- hirdetés -

A József Attila utcán már itt vannak a gólyák. Drónnal mentek az 1970-ben épült fészek mellé, a kelepelő madár még pózolt is a kamerának.

Ilyenkor, tavasz elején sokan várják, hogy megérkezzenek az első gólyák. Valahogy ez olyan mérföldkő minden évben, innentől visszavonhatatlanul jön a jó idő.

Egyiküket a József Attila utcában fotózták le március 29-én délben. Nyitrai Attila és Zalai Zoltán, a COPTERcam – Orosháza két aktivistája felküldték a saját építésű drónjukat a fészek mellé, hogy innen is megörökítsék ezt a csodás madarat.

Az első gólya már javítja a fészkét a József Attila utcában (Drón fotó: Nyitrai Attila és Zalai Zoltán)
Az első gólya már javítja a fészkét a József Attila utcában (Drón fotó: Nyitrai Attila és Zalai Zoltán)

A neten megtaláltuk ennek a fészeknek az adatlapját. Ebből kiderült, hogy az első gólya március 16-án, párja 2 nappal később érkezett. Az is kiderült, hogy a fészket 1970-ben építették a gólyák, azóta lakott. Tavaly 5 fióka kelt ki, végül négyet neveltek fel a szülők, mind ki is repült.

Orosházán egyébként hét regisztrált gólyafészek van, itt meg lehet nézni mindet, ehhez ki kell választani Békés megyét és Orosházát majd a mehet gombra kell kattintani. Az adatlapok alapján jelenleg úgy tűnik, hogy Orosházán ez az első gólyapár idén.

100 ezer forint/gólya

A fehér gólya 1901 óta védett faj Magyarországon. Jelenleg fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 100 ezer forintt. A gólya Európa-szerte veszélyeztetett faj, ezért a hazai jogszabály mellett több nemzetközi egyezmény is védi. Nálunk az állami természetvédelem mellett az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is kiemelten fontos feladatának tekinti a gólyavédelmet és az ezzel kapcsolatos kutatás támogatását. Az egyesület négy alkalommal választotta a fehér gólyát az ”Év madarának” (1980, 1981, 1994, 1999). Stabil állománya költ Magyarországon, mintegy 5 000-5 500 pár, ami a világállomány mintegy 4 %-a. Nyugat-Európa nagy részéről kipusztult vagy erősen visszaszorult, ezért is fontos feladata a magyar természetvédelemnek a faj védelme.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.