- hirdetés -

Az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során gyakran tapasztalja, hogy a munkanélküli ellátásban részesülők között nagy számban vannak olyan személyek, akik nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek.

A foglakoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadék, álláskeresési segély – kivéve, ha ennek megállapítására a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor – továbbá a kereset kiegészítés és keresetpótló juttatás adóköteles jövedelemnek minősül. Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, amelyet teljesíteni kell függetlenül attól, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség.

A bevallási kötelezettség 2014. évre vonatkozóan a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallásnak vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT-nak az állami adóhatósághoz 2015. május 20-ig történő benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem, a levont adóelőleg összege.

Amennyiben a magánszemélynek más adóköteles jövedelme is volt a tárgyévben, akkor az ezzel összefüggő adatokat is fel kell tüntetni az adóbevallásban.

Annak a magánszemélynek, akinek az álláskeresési segélyt az öregségi nyugdíjkorhatár öt éven belüli betöltésére is figyelemmel állapították meg – feltéve, hogy más ok miatt nem terheli adóbevallási kötelezettség – nem kell adóbevallást benyújtania, mert ez a jövedelem nyugdíjnak minősül és így adómentes.

Az adóhatóság a bevallások benyújtását ellenőrzi és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat.

További információ személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságai ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén ( TCC ) keresztül, a 06-40/42-42-42 telefonszámon kérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.