- hirdetés -

A zsidó áldozatok emlékét őrzik azok az emléktáblák, amelyeknél Holokauszt megemlékezést tartott a város március 23-án, a volt Zsinagógánál.

Az egykori zsinagóga falán három tábla őrzi egy közösség emlékét, amelynek itt csak múltja van, és a méltó emlékezés a jelen feladata – összegezhetjük az elhangzott beszédek üzenetét. A Szegedi Zsidó Hitközség főrabbija és a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke idézte a múltat a Művészetek Házánál. Felidézték a zsidóüldözés orosházi eseményeit, vonatkozásait.

Dr. Markovics Zsolt szegedi főrabbi úgy fogalmazott: az elhurcoltaknak nem volt bűnük, orvosok, tanárok, művészek, az életet szerető emberek voltak. Egy bűnük volt, hogy zsidónak születtek. Emlékeztetett a Dér család fatelepén felállított egykori gettó első halálos áldozatára, egy kisgyerekre, akivel kapcsolatban feltette a kérdést: vajon szerencsés volt-e? Vajon Isten ajándéka volt-e számára, hogy „megmenekült” attól, amitől majd 1 millió gyermek nem Auschwitz gázkamráiban.

Megemlékezők a Művészetek Háza udvarán, az emléktáblák előtt (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
Megemlékezők a Művészetek Háza udvarán, az emléktáblák előtt (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Dr. Moskovits Sándor, a békéscsabai hitközség elnöke arra a kérdésre adott választ, hogyan lehetett sok százezer embert szinte ellenállás nélkül vagonba terelni: – A válasz fájdalmasan egyszerű: húsz év szisztematikus jogfosztása kellett ahhoz, hogy a magyarországi zsidók némán, lehajtott fejjel és feltartott kezekkel vonuljanak végig az utcákon, megalázva és azután megadóan szálljanak fel a marhavagonokba.

A felszólalók ugyanakkor a szélsőjobboldali erők térnyerése miatti aggódásuknak is hangot adtak.
– Minket, zsidókat már többé nem lehet megfélemlíteni. Mi már „kiféltük magunkat” több generációra előre – fogalmazott Dr. Moskovits Sándor.

A megemlékezést megelőzően az egyházi méltóságok látogatást tettek az orosházi izraelita temetőben, amelynek rendezettségéről elismerően szóltak. A koszorúzással záruló megemlékezésen közreműködtek: Lestyán Mihályné, Csernai Lajos és Almási Gyula.

Mint korábban ebben a cikkünkben megírtuk, az első világháborúban mintegy 180 zsidó katona vett részt az orosházi járás községeiből, akik közül 21 orosházi és 4 tótkomlósi halt hősi halált (az Újvári Péter szerkesztette, 1929-es kiadású Zsidó Lexikon adatai szerint). A második világháború orosházi zsidó áldozatainak emlékét Holokauszt emlékfal őrzi az izraelita temetőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.