- hirdetés -

A szív és a lélek, az alkotás öröme, ez motiválja a kézműveseket – ez is kiderült a vasárnapi Oros-Kosáron. És az is, hogy a sült vaj tartós, a rózsalekvár pedig nyugtatja szívet. Közel 30 árus kínálta termékeit március 22-én Orosháza rendezvényterén. A következő április 19-én lesz.

Vasárnap volt az első, a szervezők szándéka szerint azonban semmiképp sem az utolsó Oros-Kosár. A helyszín a főtér rendezvénytere volt, az érdeklődők folyamatosan és szép számmal érkeztek. Délután kettőkor például krémsajtot már nem lehetett kapni, erősen megfogyatkozott a mézeskalácsos készlete is.

A vásár lényege, hogy minőségi alapanyagokból, házilag, és nagy szakértelemmel készült, tucatnak egyáltalán nem nevezhető portékákat kínálnak a termelők, akik készséggel informálnak is az árúról. Húsvét közeledtével Gálné Csizmadia Anikó például nem csupán gyönyörű hímes tojásokat kínálta a piacon, hanem azt is szívesen elmagyarázta, hogyan is kell írókával tojást díszíteni. Drahota Róberték mézei mellett Trnkócziné Zsuzsa néni asztalán kora délután már csak mutatóban voltak a szebbnél-szebb mézeskalácsok, azt ígérte, a következő vásárra, anyák napjához közeledve mézeskalácsszívekkel, bonbonos dobozokkal érkezik. Asztalosné Szilágyi Julianna a csigatésztától a tarhonyáig, számos tésztaféleséget kínált. A Kanáltündér különlegesen díszített kanalaival, poharaival, bögréivel Makóról érkezett, míg az orosházi mintával díszített táskák, az egyedi gyerekruhák a Bercsényi utcából, Gáborné Éva keze alól kerültek ki.

A Bónumi Manufaktúra standja, de volt még jópár (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A Bónumi Manufaktúra standja, de volt még jópár (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Lekvár pitypangból, orgonából, rózsából – hercegi ízek, Herczeg Aranka konyhájából. És hogy honnan például a sok rózsa? Saját kertből, saját rózsatövekről, úgy 90-ről – tudtuk meg Arankától. Füstölt, ízesített, töltött, krém és grillezhető – kapós volt Kis Bálintné Ica sajtja. A hódmezővásárhelyi sajtkészítő nyolcéves rutinnal a háta mögött kínálta a sajtokat. Az OrosCafénak elmondta, a sajtból pörköltet is lehet készíteni, a sült vaj tartós és nagyon finom, a középkori magyar konyhában is fellelhető volt, és azt is elsorolta, hogyan is készül a gomolya. A vásárhelyi sajtkészítő a tehénfejéstől az értékesítésig mindent maga végez – családi segítséggel. Azt mondja, sok a munka, de amíg bírja, nem adja ki a kezéből, ne legyen másé a dicsőség.

Az orosházi háziszappanokat most nem Németh Csilla kínálta – rábízta a családra. Csilla ugyanis szervezőként az árusokat járta sorra, és már arról készített jegyzeteket, hogyan is legyen a következő vásáron.
– Szegeden, Szentesen és Hódmezővásárhelyen már jó ideje működik termelői piac. Keresnek bennünket az emberek, egyre több a tudatos vásárló, akinek fontos, hogy mit eszik, és mivel tartja tisztán otthonát – mutatott rá Németh Csilla. – Úgy véltük, Orosházán is lenne igény egy ilyen rendezvényre, kelendők lehetnek a kézművestermékek, ezért szerveztük meg az Oros-Kosarat, ami a teljes kiőrlésű pékárutól a toros káposztán keresztül a horgolt ékszerekig nagyon sok mindent kínál.

A piacon minden hónap harmadik vasárnapján sorakoznak majd fel az árusok. A kínálat a szervezők reményei szerint folyamatosan bővül, és arra törekszenek, hogy gyerekprogramok, zeneszó tegye még színesebbé a vásári hangulatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.