- hirdetés -

Két ritka és fokozottan védett, mentett sólymot engedtek szabadon csütörtökön a Nagykopáncsi-pusztán.

Legyengülve, röpképtelen állapotban találták mindkét madarat tavaly decemberben Makó lakott részén. A ragadozó madarakat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vitte be a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába. A közeli helyszín, és a közeli időpont alapján fertőzésre és mérgezésre egyaránt gyanakodtak a szakemberek, de nem derült ki, mi is történt a sólymokkal.

Bagyura János, az MME ragadozómadár-védelmi programjának vezetője engedte szabadon a sólymokat (Fotó: Rosta Tibor)
Bagyura János, az MME ragadozómadár-védelmi programjának vezetője a kerecsensólyommal (Fotó: Rosta Tibor)

Az általános kondíciójavító és parazitaellenes kezelés mellett a kerecsensólymot kényszertáplálni is kellett három napig. Miután a madarak a kritikus első napokon túl voltak, állapotuk a gondos kezelésnek köszönhetően javult, gondozásukat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei vették át, és felkészítették őket a szabadon engedésre.

Mindkét faj fokozottan védett hazánkban. A világszerte elterjedt vándorsólyom létszáma folyamatosan fogyatkozott Magyarországon, ennek oka kezdetben az volt, hogy a solymászmadárként kedvelt ragadozó madár fészkeit rendszeresen kifosztották, de a legnagyobb pusztítást utóbb a szintetikus rovarirtó szerek, a DDT használata okozta – ez utóbbit, a világon elsőként Magyarországon tiltották be a ’60-as években. Több mint 30 évet kellett várni, hogy 1997-ben ismét költsön hazánkban a vándorsólyom, jelenleg 10 felett van a költőpárok száma.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.