- hirdetés -

Sorozatunk, az Orosházi Múzsa márciusi alkotója Ilovszky Béláné Irénke néni, akit a virágok festőjeként ismertek sokan. Tulipánjai az idei tavaszvárásunkat jeleníti meg.

Öt évvel halála után is sokan vannak, akik alkotásain kívül közösségteremtő ereje miatt is szívesen emlékeznek rá. Süteményei illata lengte be a legendás műtermi délutánokat, ahol a találkozók, közös beszélgetések maradandó élménnyel gazdagították a művészetet kedvelők lelkét.

Sorsa annak példája, aki ilyen irányú tudását felnőttként szerezte, és tehetségét élete második felében tudta kibontakoztatni a képzőművészetben. Tette ezt a maga gyönyörűségére, párja és családja támogatása mellett. Büszke volt arra, hogy a várostól éppen a kultúra napján kapott elismerést.

Ilovszky Béláné: Tulipánok (reprodukció: Kecskeméti Krisztina)
Ilovszky Béláné: Tulipánok (reprodukció: Kecskeméti Krisztina)

Horváth János, az Orosházi Festők Csoportjának alapító tagja így jellemezte: – Nagyon szorgalmas alkotó volt, nagyon sok fiatal példát vehetett volna róla. Tehetséges is volt, annak ellenére, hogy nem tanulta a festészetet, a csoporttal részt vett több alkotótáborban, a művésztelepeken. A csendélet volt a fő témája, a virágcsendéletek, hosszú ideig. Tudatos festő volt, nagyon tudatosan arra törekedett mindig, hogy fejlessze tudását.

Irénke néni idén lenne 98 éves, 3 éve kiadvány is megjelent alkotásaival, és kiállításon csodálhattuk meg festményeit.

Az Orosházi Múzsa korábbi alkotója Jusztin Balázs, róla írt cikkünk ide kattintva érhető el. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.