- hirdetés -

Orosházán biztosan nem nyit ki vasárnap a TESCO, a SPAR, a LIDL, a Penny Market, az Élésker és a HUNOR-COOP. Viszont a kisboltok és pékség nyitva lehetnek. Kérdés, akarnak-e? Körkép.
A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. Ami biztos, hogy a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek le kell húzni a rolót vasárnaponként. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek – írja az MTI.

Orosházán vasárnaponként biztosan nem nyitnak ki a TESCO, a SPAR, a LIDL, a Penny Market, a REÁL Élésker és a HUNOR-COOP áruházak.

A vasárnapi zárva tartás miatt valószínűleg szombatonként nagy zsúfoltságra kell készülni, ezért az összes multi megváltoztatja nyitva tartását a többi napon.

A nagyáruházak már módosították a nyitva tartási rendet (Fotó: Zavada Andrea)
A nagyáruházak már módosították a nyitva tartási rendet (Fotó: Zavada Andrea)

A TESCO hétfőtől szombatig egységesen, 6-22 óra között lesz nyitva, a HUNOR-COOP áruház szintén hétfőtől szombatig 6-20 óra között várja a vásárlókat. A LIDL már március 1-jével módosított: hétköznapokon és szombaton 7-től 21 óráig tart nyitva. Március 14-től szombatonként hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat az Élésker orosházi üzleteiben. A városban működő 5 bolt közül négyben reggel 6-tól délután 5-ig vásárolhatunk, míg a piactéri üzlet este fél 8-ig tart nyitva. A SPAR hétfőtől péntekig 6.30-tól 20 óráig, szombaton 7-tól 20 óráig tart nyitva, míg a Penny Market hétfőtől szombatig 6-tól 21 óráig lesz nyitva.

A kisboltok kinyithatnak, ha…

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat azokban.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig e napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.
A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, az egészségügyi intézményekben folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

Több szövetség, szakszervezet és párt is csatlakozott a törvény visszavonása érdekében kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtéshez.

A kicsik kinyitnak vagy kivárnak

A kisüzleteknek sem biztos, hogy ezen feltételek mellett megéri nyitva lenni, hiszen a tulajdonosok általában egész héten dolgoznak, vasárnap pedig többnyire alkalmazottal dolgoztattak. A kép tehát elég vegyes. Orosházán kerestünk néhány példát.

A Fürdő utcai vegyesbolt tulajdonosa eddig is maga dolgozott vasárnap, ez ezután sem fog változni, de a nyitva tartást meghosszabbítja 12 óráig.
– Eddig vasárnaponként inkább azért jöttek be az emberek hozzám, ha valamit elfelejtettek a nagybevásárlásnál. Lehet, hogy most majd fontosabb lesz a kisbolt szerepe a hét utolsó napján, majd kiderül – mondja Csiszár Zoltánné.

Szerinte ettől nem lesz nagyobb a forgalma, hiszen aki eddig is a nagyobb bevásárló központokban szerezte be a szükséges árucikket, az most is oda fog járni, csak más napokon.

Az Arany János utcai Sarki Csemege eddig minden vasárnap reggel fél 5-től este 7-ig volt nyitva, ez azonban most változik.
– Eddig az alkalmazottak dolgoztak vasárnap, de most már csak én állhatok be. Így viszont csak délután 2-ig leszek nyitva, hiszen pihennem is kell, mert hétközben is dolgozom. A vevők megszokták, hogy egész nap nyitva vagyunk, remélem, ez nem okoz majd nagy forgalomkiesést – emelte ki Bartyik Sándorné, aki nem látja sok értelmét ennek az új szabályozásnak. – A nagybevásárlást nem a kisboltokban végezték eddig sem. Igaz, hogy az alkalmazott pihenhet, de a tulajdonosnak a maradék szabadidejét is elveszik ezzel. Igazából csak bonyodalmakat okoz ez a változás – tette hozzá.

A pékségeknél is vegyes a kép. Van amelyik eddig sem sütött vasárnap, és nem is tervezi ezt, van amelyik kinyitja a pékség melletti boltját, és van, ahol még kivárnak.

A pékségek nyitva lehetnek, de változó, melyik fog dolgozni vasárnap (Fotó: Melega Krisztián)
A pékségek nyitva lehetnek, de változó, melyik fog dolgozni vasárnap (Fotó: Melega Krisztián)

Ez utóbbi megoldást választotta a Hetényi Plusz Sütőipari Kft, melynek vezetője, Tóth Géza elmondta, korábban két üzletükben is nyitva tartottak vasárnap, de az alacsony forgalom miatt ez nem érte meg.
– Az új jogszabály szerint a feleségem és én dolgozhatnánk vasárnap a pékség boltjában, de még nem tudjuk, kinyitunk-e, megéri-e beáldozni ezért a vasárnapunkat is a hét többi napja mellett. Most figyeljük a piacot, kivárunk, és meglátjuk – fogalmazott Tóth Géza.

A vásárlók többsége nem repes az örömtől

Nem reprezentatív felmérést végeztünk. A héten több nagyáruházban beszédbe elegyedtünk a vásárlókkal és dolgozókkal. Arra voltunk kíváncsiak, mi a véleményük, hogy vasárnaptól már nem jöhetnek ezekbe a nagy üzletekbe.

Egy középkorú nő azt mondta, egyik szeme sír a másik nevet.
– Örülök, hogy van a dolgozóknak egy pihenőnapjuk, de nekem személy szerint nem jó ez, mert sűrűn járok vásárolni vasárnap.
Egy 30 év körüli fiatal pár úgy fogalmazott, őket nem érinti a dolog, mert nem vásárolnak vasárnap, de nem értik a rendeletet. – Hülyeségnek tartjuk, mindenki el tudja dönteni, mit akar csinálni vasárnap. Ezzel beleszólnak az életünkbe, ez az egész visszavezet a múltba.

Az egyik árufeltöltőnek is felemás a véleménye.
– Nem értek egyet vele, mert aki hétköznap elfoglalt, szombaton is dolgozik, az nem tudja megvásárolni a dolgait hétvégére. Abból a szempontból jó, hogy tudunk pihenni, de ez fizetés kieséssel jár nekünk dolgozóknak és az üzletnek is.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Sokan értetlenkedtek a törvény miatt, azt panaszolták, hogy éppen a vasárnap volt az, amikor ráértek kényelmesen, nyugodtan bevásárolni. Egy idős bácsi azt mondta, rendszeresen vásárolt vasárnap, viszont most majd el kell sétálnia egy messzebb lévő boltba, pedig a lábai már nem nagyon bírják a terhelést.

Egy kisgyermekes anyuka viszont nem látja ezt az egészet akkora tragédiának.
– Minket nem érint, mivel én itthon vagyok a picivel, rugalmasabban tudom intézni a vásárlást, amit amúgy is hétköznap napközben szoktam megejteni, olyankor nincs akkora tömeg.

De találkoztunk olyanokkal is, akiket teljesen hidegen hagyott az új szabályozás. Ők azzal érveltek, majd elmennek egy másik boltba, amelyik nyitva van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.