- hirdetés -

Újra szól a katolikus templom orgonája, a benne rejlő gazdagságot szombaton mutatták be. Békés megye egyik legjobb orgonájává vált az orosházi.

Örömünnepünk volt május 13-a – így szól a katolikus hírmondó 1944. júniusi számának cikke. Ekkor szentelték fel az új orgonát a zsúfolásig megtelt templomban. És örömünnep volt most szombaton is – bemutatták az orosházi Jézus Szíve Katolikus Templom felújított orgonáját szakmai nap és ünnepi koncert keretében.

A több mint 1500 síppal rendelkező hangszer Schmidthauer Lajos orgonaművész tervei alapján, a hívek adományából, Rieger Ottó fővárosi orgonagyárában készült el 1944-ben, nem csak kiváló hangszerként, a templom pompás díszeként is. Az orgonát azóta nem korszerűsítették, most pályázati forrás segítségével nyílt lehetőség erre.

– Orgonánk első komolyabb felújítása egy nemzetközi pályázat keretében valósult meg mintegy 56 ezer euró értékben. Az elnyert forrás segítségével az elmúlt hónapokban sikerült a pneumatikus rendszerét átalakítani elektronikus rendszerre, bővült a regiszterek száma is. Nagy öröm ez számunkra, hiszen ezzel a felújítással Békés megye egyik legjobb orgonájává vált az orosházi – mondta el dr. Laurinyecz Mihály esperes plébános.

Teljes szépségében szól - finom, aprólékos munkával újult meg az orgona  (Fotó: Rajki Judit)
Teljes szépségében szól – finom, aprólékos munkával újult meg az orgona (Fotó: Rajki Judit)

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Sipos István orgonaépítő mester hónapokon át dolgozott a nemes vonalú, pompás orgona felújításán, először nagybánhegyesi műhelyében, majd a katolikus templomban – a hangját ugyanis már a helyszínen kapta meg. A munkát dr. Csanádi László orgonaművész-tanár felügyelte, és szombaton Ő szólaltatta meg a patinás hangszert a kivételes akusztikájú templomban. Úgy fogalmazott: Orosháza a felújított orgonával központ lehet a régióban.

– Több mint hetven éve egy olyan terv alapján készült el az orosházi orgona, mely mai szemmel nézve is büszkén vállalható. Nem kizárólag liturgikus értelemben használható, koncertélet is büszkén vállalható lesz ezen a hangszeren. Reményeink szerint nem csak a mi, az utánunk következő generációk lelki és kulturális épülését is szolgálja majd – emelte ki dr. Csanádi László, akitől megtudtuk, további finomítások is lesznek még a hangszeren.

Szombaton az orgona építésének történetéről is hallhattunk, Selmeczi László tanár elevenítette fel a múltat az egybegyűlteknek, a szakma váci, békéscsabai, szentesi képviselőinek. Délután hálaadó szentmise volt, majd este ünnepi koncerten mutatkozott be a hangszer, Bach, Liszt, Boëllmann és Kodály művei csendültek fel a katolikus templom felújított orgonáján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.