- hirdetés -

Demonstrációt szervez több civil szervezet és párt összefogásával az MSZP helyi szervezete az orosházi egészségügy és munkahelymegőrzések végett.

A tüntetést március 5-én 16 órára időzítik, és a kórház szakrendelője elé szervezik. Ezt Fetser János, az MSZP orosházi frakciójának vezetője jelentette be február 24-én, sajtótájékoztató keretében. Fetser hozzátette: politikától függetlenül valósítanák meg a demonstrációt. Mint mondta, az orosházi egészségügy, a kórházi dolgozók munkahelyeinek, illetve az elmúlt évtizedekben kiharcolt értékek megőrzése miatt látják ennek szükségességét.

Az egészségügyi átalakításokkal kapcsolatos további írásaink itt, itt és itt olvashatók. 

– A demonstrációra várunk mindenkit, Dávid Zoltán polgármestert és dr. Duray Gergőt, a kòrház főigazgatóját pedig levėlben kėrtük, hogy szóljanak a nyilvánossághoz. Nyugtassák meg a dolgozókat, az orosházi és a környékbeli betegeket, hogy nem engednek abból az értékrendből, ami az elmúlt 40 évben kialakult – mondta el a politikus.

Fetser szerint negatív döntések születtek az elmúlt években a jobboldali városvezetés és többség támogatásával. Említette az aktív ágyak többségének megszüntetését, a szemészeti osztály esetében az egynapos ellátás kialakítását, valamint a véradó állomás bezárását, amit az új igazgató munkájának köszönhetően újranyitottak.

A politikus arról is beszélt, hogy a kórházaknak és a megyéknek le kellett adniuk az egyeztetett álláspontot arról, hogy a keretösszegből hogyan oldják meg a működést és finanszírozzák adósságmentesen a következő időszakot.
– Ezeket a terveket egyelőre nem ismerjük, de tudomásunk szerint két elképzelés él erről a megyében és a városban: az egyik, hogy osztályok nem szűnnének meg. Úgy tudjuk, a kórház bizonyos aktív ágyakról lemondana, ez vétek lenne – fogalmazott a politikus.

Azt is hozzátette: a szakma szerint amortizáció és a finanszírozás változása nélkül nem lehet rentábilisan működtetni az egészségügyet, vagyis több pénz kellene. A frakcióvezető szerint komoly hátulütő, hogy az elmúlt 10 évben gép- és műszerbeszerzésre alig jutott pénz.

– Reméljük, hogy nem csak követni, hanem befolyásolni is tudjuk a történteket. Gyakorlatilag a legnagyobb munkáltató a kórház a városban, ezért nem mindegy, mi lesz a sorsa az ottani szakembereknek – zárta sorait a frakcióvezető, hozzátéve: az egészségügyet Orosházán és az országban is az elkötelezett dolgozók példamutatása tartja egyben, a stadionépítéstől a felcsúti beruházásokig arra van pénz, amire a mindenkori hatalom koncentrálni akar. Ezért kérik, a vezetés koncentráljon nagyobb hatékonysággal az egészségügyre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.