- hirdetés -

A legtöbb embert foglalkoztatja, hogy milyen az alakja, sokan megteszik újévi fogadalomnak, hogy leadnak pár kilót, faragnak pár centit a derékból, vagy egészségesebben étkeznek. A célok megtartásának hatékonyságáról Kovács Viktor személyi edzőt kérdeztük. 

Kifogást találunk a leghamarabb: „nincs időm, nincs pénzem, nincs energiám” – általánosságban jellemző ez a hozzáállás. Az OECD 2014-es egészségügyi jelentése szerint Európában Magyarország vezeti a túlsúlyos listát, ami azt jelenti, a hazánkban élők csaknem egyharmada cipel magán az egészségre veszélyes mértékű súlyfelesleget. Az ülőmunka, a rendszertelen és helytelen étkezés mellett a sok stressz és kevés pihenés mind növelik a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

– Sokat dolgozunk, túlórázunk, és nincs időnk elmenni mozogni, pihenni – vág bele Kovács Viktor személyi, TRX és erőemelő edző, akinek a felnőttek egészségügyi állapota mellett a fiatalabb korosztályra is kellő rálátása van, hiszen a Mezgében testnevelést tanít. Nyíltan beszélt a lehetőségeinkről.

Felkészülten, tervezetten, az egészségedért (Fotó: Pixabay.com/ Alex Van)
Felkészülten, tervezetten, az egészségedért (Fotó: Pixabay.com/Alex Van)

– Ha az ember túlsúlyos, szisztematikusan oda kell figyelnie arra, mikor mit eszik. Emellett fontos a mindennapi mozgás. Tévhit, hogy napi fél óra elég, ez csak arra elég, hogy megőrizze a súlyát. Ahhoz, hogy fogyjon, napi 1-1,5 óra intenzív mozgás heti öt alkalommal lenne szükséges, erre az emberek többségének azonban nincs ideje, úgyhogy  marad az étkezésre való komoly odafigyelés – emeli ki Viktor.

Nagyon helytelenül étkezünk, többségünk kutyafuttában. Van, akinél kimarad a reggeli, csak egy kávé és cigi, aztán irány a munka, és ebédszünetig szinte semmi. A meleg ételek fogyasztása sokszor délutánra tolódik, vagy épp estére a családdal, ami közös programnak jó, de a szervezetnek megterhelő.

Ellenőrzött körülmények között

– A tanácsom az, hogy mielőtt valaki elmegy mozogni, vizsgáltassa ki magát. Csináltasson EKG-t, vérképet, illetve ajánlanám a sportorvos felkeresését, mert olyan rejtett betegségeink is lehetnek, amiről nincs tudomásunk, és az edzéstől, a hirtelen nagy terhelésnél előjöhetnek problémák – hívja fel a figyelmet az edző.

Találd meg a neked valót (Fotó: Pixabay.com/Ryan McGuire)
Találd meg a neked valót (Fotó: Pixabay/Ryan McGuire)

– Emellett fontos lenne, hogy ellenőrzött körülmények között mozogjunk. Vagy személyi edzővel (legalább az elején) vagy csoportos mozgásformát válasszunk, például aerobicot, ahol képzett szakember irányításával történik a mozgás. A mozgás élvezetéért kell lejárni, aktív szabadidőtöltés, emberi kapcsolatok kiépítésére, társaságok jöhetnek össze, ez lenne a lényege a mozgásnak – hangsúlyozza Viktor. 

Célok nélkül nincs siker. Sokszor kifogás a kevés pénz, pedig csak egy jó edzőcipő kell és akár otthon, az internet segítségével is végezhetünk gyakorlatokat. Bár Viktor hozzáteszi, hogy ez nem személyre szabott, de kiindulásnak jó.

Duci gyerekből duci felnőtt

Már gyermekkorban fontos a helyes életmódra való nevelés. Ha a sok zöldséget, a gyümölcsöt és soványhúst szokja meg az étrendben és nincs minden túlsózva vagy túlédesítve, akkor nem is fog neki hiányozni. Ugyanez jellemző a csokira és a chipsre, ne azzal jutalmazzunk. Viktor azt is kiemelte, Orosházán is lehet elég sok sportágból választani. Nem kell, hogy élsportoló legyen a gyerekből, de lehetőség szerint hetente többször járjon el edzeni a testnevelés óra mellett, így biztosan megszeretni a mozgást.
– Tapasztalataim szerint a televízió és a számítógép egyfajta narkotikum a gyerekeknek, ami beszippantja őket, ezáltal hidegen hagyja őket a mozgás. Aktív gyerekből nagyobb valószínűséggel lesz aktív felnőtt, míg egy duci gyerek vélhetően duci felnőtt lesz.

Az OÉTI vizsgálatai alapján hazánkban minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos, vagy elhízott. Az utóbbi tíz évben csaknem minden korosztályban megháromszorozódott a túlsúlyos gyermekek aránya.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.