- hirdetés -

Megújult vizsgakérdésekre kell számítania azoknak, akik jogosítványszerzéshez KRESZ tudásukról készülnek számot adni. Idén januártól minden kategóriára érvényes a változás, de a vizsga feltételei és a gyakorlati oktatás marad a régi.

Nincs változás a KRESZ-ben, viszont bővült azon kérdések száma, melyeket a KRESZ vizsgához kell elsajátítani. A változtatást az indokolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) tájékoztatása szerint, hogy a sok esetben elavult tesztkérdések lényegesen kisebb erőfeszítéssel voltak megtanulhatóak. Kikerültek az eddigi – sok helyen korszerűtlen, régi stílusú – vizsgakérdések, helyüket átfogóbb, újragondolt, modernebb technikával készült és az utóbbi időben történt jogszabályi változásokat is magába foglaló, kétszer annyi darabszámú kérdéssel töltötték fel.

– A cél az, hogy az autósiskolákból képzettebb, a közlekedési szabályokat nem tesztekből ismerő kezdő vezetők kerüljenek ki, hanem a KRESZ-t mélyebben értő, új közlekedők hagyják el – magyarázza az újítást Tóth Árpád gépjárműoktató. – Amit eddig is tanítottunk, azt ezentúl részletesebben, jobban körülírva, más oldalról is megvilágítva, szükség esetén új oktatási módszerek beiktatásával kell tanítani – tette hozzá.

Cél, amikor a tanulók a volánhoz ülnek, mindent tudjanak a szabályokról  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Cél, amikor a tanulók a volánhoz ülnek, mindent tudjanak a szabályokról (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rózsa Tibor, a Rózsa Autósiskola vezetője hírportálunknak elmondta:

korábban beszerezhetőek voltak a kérdéssorok, az ezekre adott válaszokat tanulták meg a diákok, ezután azonban a szabályokat kell megtanulni, nem a válaszokat.

– Az új rendszer bevezetése előtt leteszteltük a tanulóinkat, mennyi kérdésre tudják a választ, ha azok nem a megszokott tesztből származnak. Azt tapasztaltuk, hogy 11-ből 9-en átmentek. Tehát azoknak, akik tényleg megtanulják a szabályokat, azoknak nem okoz gondot a vizsga – teszi hozzá.

Mi kell a jogsihoz? 580 kilométer

A vizsgára való felkészüléshez továbbra is a KRESZ szabályait szükséges elsajátítani. A jelenlegi formában ismert tesztkönyv azonban nem lesz elérhető, új próbakérdéseket viszont közzétesz a kérdések szerzői jogosultja az interneten. A pontok száma és a vizsgadíj sem változott, tehát a vizsgázók számára továbbra is 55 perc áll rendelkezésre az 55 kérdés megválaszolására, a megengedett hibapontok száma 10.

A gyakorlati oktatásban sincs változás: 2013 óta a forgalmi vizsgához “B” kategóriában 580 kilométert kell levezetniük a tanuló vezetőknek, ez az általunk megkérdezett oktatók szerint lényeges változást, óraszámnövekedést nem jelentett az elmúlt másfél év során. A forgalmi vizsga menetében, azon végrehajtandó feladatokban sem történt változás: három parkolás és egy megfordulás a kötelező elem.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.