- hirdetés -

Szociális rászorultság alapján 2-2 köbméter tűzifát kapnak orosházi családok ezekben a napokban.

Ez a segítség nem része annak az állandó segélyezési formának, amely révén az elmúlt években egy-egy fűtési szezon alatt az önkormányzat 5-6 millió forintot fizetett ki, pénzbeli segély formájában. Tavaly 400, idén már 250 család kapott pénzbeli tüzelő célú támogatást. Az önkormányzat tervei szerint idén többet szánnak segélyekre.

– A belügyminisztérium rendelete az 5 ezernél alacsonyabb lélekszámú településeknek biztosította a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatást, ezzel Orosháza nem tudott élni – ad magyarázatot Dávid Zoltán polgármester a természetbeni juttatás forrására. – Minisztériumi engedéllyel az önkormányzatnak sikerült kedvezményes tűzifához jutnia a kormány által meghirdetett tűzifa rezsicsökkentés mintájára. Az év végi célkeretből 200 erdei m³ lágylombos hazai nyár tűzifát vásároltunk, amit február 17-én kezdtek kihordani az érintett családoknak – tette hozzá a polgármester.

A Szondi utcában már ma ezzel melegedik a négytagú család (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Szondi utcában már ma ezzel melegedik a négytagú család (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rönkfát közfoglalkoztatás keretében fűrészelték fel. Az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata és az Egységes Szociális Központ munkatársai állították össze a listát az érintett 100 családdal, ahová mintegy 12-13 mázsa fa érkezik majd. Főleg olyanokhoz érkezik, akik a tél folyamán nem, vagy csak egyszer kaptak pénzbeni segélyt, és a szakemberek szerint vélhetően többségük nem tudott élni a tűzifa rezsicsökkentés lehetőségével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.