- hirdetés -

Békés megyében több ezer hektár áll víz alatt, a belvíz okozta károkat a gazdálkodók csak tavasszal tudják ténylegesen felmérni.

Az elmúlt napokban országos szinten némileg csökkent a belvízzel elöntött földterület nagysága, a legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ide tartozik Orosháza) csütörtöki tájékoztatója szerint mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek, 34 II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. Az igazgatóság területén – a beérkezett adatok szerint – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 5 településen, II. fokú 13 településen. Orosházán továbbra sem rendeltek el védekezést, a csatornák telítettsége nagyjából 30 százalékos – tudta meg hírportálunk.

Belvízben álló bálák - Orosházán nem, de a környező településeken hasonló a helyzet (klikk nagyképekért) Fotó: Rosta Tibor
Belvízben álló bálák – Orosházán nem, de a környező településeken hasonló a helyzet (klikk nagy képekért)
Fotó: Rosta Tibor

A belvíz okozta károkat a gazdálkodók csak tavasszal tudják ténylegesen felmérni – hangsúlyozta az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke. Horváth József a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban elmondta: Orosháza határában mintegy 350 hektár a belvízzel borított terület nagysága, beleértve a vetés- és gyepterületet is.

A következő napokra száraz időt ígérnek a meteorológusok. Az elöntések nagysága azonban a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan csökken, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.