- hirdetés -

Szelfi, csetelés, posztok a fészen – az online és az offline világban másként kommunikálnak a fiatalok. Tari Annamária pszichológus a református iskola diákjaival beszélgetett, a szülőknek pedig üzeni: vagy beszélgetnek ők is a gyerekükkel, vagy elveszítik.

Érdeklődő, aktív diákok fogadták Tari Annamária pszichológus, pszichoterapeuta előadását a művelődési központban február 6-án. A református iskola 10-14 évesei voltak a közönség. Az előadó nagyon rutinosan, közvetlenül, interaktívan vezette végig őket az előadáson, amely róluk szólt. Ezért érdekelte őket. A szakirodalom besorolása alapján ők a digitális generáció, nevezetesen az alfa (2005 után született), és a Z generáció (1995 után született) tagjai. Ők azok, akik bárhová mennek, első kérdésük: van-e WiFi?

Rövid és sokkoló felmérés: kinek van okos telefonja? (a többség emeli a kezét), ki van fent a Facebook-on? (a többség), Twitteren? (kevesen), Instagram? (kb. a fele), kinek van 3G-je? (van), ki van most online? (vannak), ki posztolt valamit, az előadás kezdete óta? (jól neveltek, senki…)

Tari Annamária Fotó: Rajki Judit
Tari Annamária szerint a Z generáció már az internet világába született, a változásokat nem lehet megfékezni (Fotó: Rajki Judit)

Beszélgetés volt ez a javából egy olyan felnőttel, akit elfogadtak. Ő tekintettel volt rájuk, nem didaktikus, mégis egyértelműen továbbítva az üzeneteket. Téma volt a szelfi, a túl sok szelfi, az online és offline személyiség, és annak problémája, ha az online szépre sminkelt lány az offline ajtón kilépve nem kap like-okat a valóságban.

Az előadás után interjút kértem a szakembertől, azzal, hogy inkább a szülőkhöz szóljon. Ilyen mondatok hangzottak el benne: Ma ötből egy szülő nem tudja, mit csinál a gyereke az interneten. Lehet, hogy sziruposan hangzik, de ha nem beszélgetsz a gyerekeddel, elveszíted. A szülő ma legyen vagány, bátor és belátó: fogadja el, hogy a gyereke többet tud felhasználói szinten a számítógépen, mint ő. Így ne tekintse alanyi jogon járónak a tiszteletet. Azt ki kell vívnia, és megszereznie gyermeke bizalmát. Hiba, ha a jutalmazás és büntetés eszközének használja az internetet. És egyáltalán: alfa generációs gyerekéhez vegyen szakirodalmat, vagy kutasson az interneten(!), hogy mit kell tennie.

Pedagógusoknak tartott előadásában Tari Annamária a Z generáció jellemzőit vázolja, 7:15-nél 

– Az online tér komoly viselkedési és személyiségbeli módosulásokat indít el – magyarázza Tari Annamária. – Szinte minden máshogy működik, mint korábban: a figyelem, az egyfókuszú koncentrálás, a társas viselkedés. Egy szülő hibát követ el, ha azt gondolja, hogy ez nincs, vagy nem fontos.

Közös internethasználatot javasol a szakember, és egy olyan kommunikációs közeget, amikor a gyerek bármikor kérdezhet.

Legyen adott a kérdezés lehetősége (Fotó: infoter.eu)
Legyen adott a kérdezés lehetősége (Fotó: infoter.eu)

– Ez az egyetlen út, ami megmenti a mai átmeneti online időszakban azt a szülő-gyerek kapcsolatot, ami e nélkül jégre futna. Ma 7-8 éves kisgyerekeket érnek olyan élmények az online térben, amiket nem ért és nem tud feldolgozni. Ha nem mondhatja el a szülőnek, mert arról lehull a rizsporos paróka, akkor működik a csoportnorma, ami beszippantja, és 10-12 éves korukra – hogy finoman fogalmazzak – felnőtt élményeik lesznek. Akár a szelfizésben, az egymással való kommunikációban, vagy bizonyos tartalmak nézésében – figyelmeztet Tari Annamária.

Csak hogy csapongjak, mint a mai gyerek figyelme: újabb adag kérdés: el tudod képzelni, hogy ne legyél fent a fészen? (nem!), el tudod képzelni, hogy nincs internet? (nem), beszélgetni szoktatok? (igen), cseteltek? (igen), az beszélgetés? (?!) NEM! Miért? Mert az írás és olvasás. Hiányzik a mimika, nem látod a szemét!

– Tehát: ma egy szülő legyen vagány, kíváncsi és bátor, amennyiben végighallgatja a gyerekét, az bármit is mond! – hangsúlyozza a Tari Annamária. – Ne essen össze, ne kezdjen bezzegelni, mert annak semmi értelme. Tavaly év végi felmérés alapján Magyarország most halad a csúcsok felé azon az úton, hogy az online és az offline világban másként kommunikálnak a fiatalok, mindent megtesznek a népszerűségért, mindenben megfelelek a csoportnormának. Ennek minden veszélyével! Az online személyisége mindenkinek impulzívabb, mutathat más érzelmeket, mint a valóság. Még a felnőttek esetében is, akik azt gondolják, hogy egy személyiséggel vannak kint az utcán és a gép előtt. Nem! A gyerekek esetében az a veszélyes, hogy ők még a személyiségfejlődés időszakában vannak! – figyelmeztet a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.