- hirdetés -

Indulása óta megnégyszereződött a Harmónia és Fordulat – azaz az Egységes Szociális Központ pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó klubjainak taglétszáma. A terápia mellett a közösség is segíti őket a gyógyulásban.

A két klub tavaly augusztusban indult el a Kettőssánc téren, a volt Arany Évek Gondozóház helyén. A Harmónia a pszichiátriai, a Fordulat a szenvedélybetegekkel foglalkozik, nappali ellátásban: azaz a klubtagok számára reggeltől késő délutánig biztosítanak foglalkozásokat.

Mindkét klub tevékenysége sokrétű, középpontban a különféle terápiákkal, a szakemberek így segítenek visszailleszkedni a betegek számára a hétköznapokba. Egyéni és csoportos, kreatív és zeneterápiás: a klubtagok mindegyik keretében kibontakozhatnak, sok közöttük a rejtőző tehetség. Van, aki a festészetben mutatja meg önmagát, és akad olyan is, aki szintetizátoron, dalban fejezi ki érzéseit. Élményeiket pedig társaikkal is megosztják.

A klubtagok között sok a tehetség, szívesen hallgatják egymást a klubtagok a zeneterápiás foglalkozáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A klubtagok között sok a tehetség, szívesen hallgatják egymást a zeneterápiás foglalkozáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A klubok indulása óta nagyon jó közösség szerveződött. Ennek pedig nagy az összetartó ereje, a klubtagok segítik egymást, megbeszélhetik problémáikat – tudtuk meg Kissné Soós Edit telephelyvezetőtől, aki azt is elmondta: az induláshoz képest megnégyszereződött a tagok száma. A telephelyvezető szerint ez azt bizonyítja, hiánypótló ez a típusú ellátás; egyre több az érdeklődő, de még mindig várják a jelentkezőket.

Nem könnyű azonban rávenni arra a pszichiátriai, vagy szenvedélybetegeket, hogy szakember segítségét kérjék. Ennek ellenére jó néhányan önállóan is felkeresik a klubokat, illetve a családtagok, barátok mellett szakorvos is gyakran javasolja a klublátogatást.

A klubok adományokat is fogadnak ellátottjaik számára: ruhákat, takarókat, tartós élelmiszereket. A tehetséggondozáshoz is szükség lenne néhány dologra, a festővászon és a festékek például sokszor hiányoznak a kelléktárból. Bővebb információk a klubok Facebook oldalán találhatók. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.