- hirdetés -

Ez jellemzi kedvenc időtöltését Ruttka Andrea textilművésznek, alkotásaival ezúttal Orosházára látogatott el a magyar kultúra napja rendezvénysorozat keretében.

Szerda este a kiállítás családias hangulatú megnyitóján a művésznő férje, Ráday Mihály rendező beszélt felesége munkásságáról, negyven évnyi házasság után bátran és büszkén ecsetelte a művésznő kreativitását. Megtudtuk, hogy a kiállított témákon kívül Ruttka Andrea zászlókat, függönyöket, lakástextileket és színházi díszleteket is tervez. A megnyitón Szirtes Edina Mókus előadóművész közreműködött, először improvizált, majd József Attila Mámor című versét énekelte és hegedülte el.

Ruttka Andrea igazán egyedit alkot, művei nagyszerűsége éppen egyszerűségükben rejlik. A 2013-ban az Év textilművésze díjat elnyert alkotó jelenlegi kedvenc témája a textilipar legalapvetőbb eszköze, a gombostű. A vászonba szúrt kusza, vagy éppen geometrikus rendben sorakozó gombostűkön a fény is játszik, minden megvilágításban és mozdulással mást mutat.

Ruttka Andrea számára a művészet játék, amit komolyan kell venni. a tűkkel (Fotó: Zavada Andrea)
Ruttka Andrea számára a művészet játék, amit komolyan kell venni (Fotó: Zavada Andrea)

– A gombostű hozzátartozik a mindennapjainkhoz, ahogy sokunk mindennapjaihoz. Szeretek azokkal a tárgyakkal bíbelődni, vagy mondjuk így megszemélyesíteni azokat a tárgyakat, amelyek a textil, varrás, szövés, fonás körébe tartoznak – avatott be a művésznő. – A Textilművészeti Triennáléra készülve a műteremben épp egy vászon előtt gondolkoztam azon, hogy mit is hozzak létre, és akkor beleböktem a vászonba a gombostűt, tulajdonképpen így kezdődött az egész – tette hozzá. 

Művészetét így jellemzi: A gombostű fontos, sőt nélkülözhetetlen segédeszköze a varrásnak, tűzésnek. Maga az ellentmondás. Puha, kellemes tapintású, lágyesésű anyagba döfött hideg acél. Bök ide, bök oda. Nyomot hagy. Kicsi lyukakkal jelzi, semmi nem múlik nyomtalan. Összefog, összetart. És szúr. Mint az élet apró kellemetlenségei, aprókat szúr, de emlékezetest. Kijelöl varrási, tűzési és életviteli vonalakat. Ha nem akarunk összetűzni, kerüljük a kijelölt útról való letérést. Akárhogy is, látszani fog, merre próbálkoztunk…

A textilművészet nem élvez kitüntetett figyelmet (mint mondjuk a festészet), ezért is gondolkodik Ruttka Andrea mindig újabb és újabb ötleteken, ezzel kíván divatban maradni. A kiállításon ujjlenyomat motívumos alkotásai, saját élethelyzeteit is megjelenítő vegyes technikás szövetképei és egy különleges toll-gombostű kompozíciója is helyet kapott a színháztermi előcsarnokban, ami február 15-ig látható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.