- hirdetés -

Egy váratlanul jött lehetőségből indult vállalkozásuk, mára a hagyományok megőrzése és a minőség a védjegye a Dupsi házaspárnak, és az általuk készített tésztáknak.

„Kényszervállalkozásként” indította tésztás vállalkozását Dupsi József és felesége, Ilona 1985-ben. József szakmája szerint gépszerelő, annak idején egy tésztagyártó gép elkészítésére kérték fel. Ilonának azonban nem volt munkája, a gép ötlete viszont annyira megtetszett nekik, hogy úgy döntöttek, ők is belevágnak a tésztakészítésbe.
– Családi vállalkozásként indultunk, nem akartunk nagy céggé válni, ezt a mai napig tartjuk is. A cél az volt, hogy ellássuk a családot, illetve a vásárlóink igényeit is kielégítsük. A tésztánk jó híre szájról szájra, majd boltról boltra terjedt – avatott be a részletekbe Ilona – ezúttal ő a hét embere.

És hogy mi a tészta különlegessége? Dupsiék nem vették át a nagyüzemi technológiát, hagyományos módon, kézzel dolgoznak. Ilona édesanyjától leste el az alapokat, aminek a lényege az, hogy a jó minőségű levestészta nem vízzel, hanem kizárólag tojással készül, így indultak.

Dupsiék tésztái vásárokban, fesztiválokon is nagy sikert aratnak (Fotó: Rajki Judit)
Dupsiék tésztái vásárokban, fesztiválokon is nagy sikert aratnak (Fotó: Rajki Judit)

Azt is elárulták, hogy a szakma szépségei mellett kihívások is akadtak: az árak nyomottak, nem vették át a nagyüzemi technilógiát, de azt vallják, hogy a minőség az, amivel a piacon tudtak maradni három évtizeden keresztül.

Nem csak a megyében és Orosházán keresik tésztájukat, hanem az ország több pontján is, Ilona szülőföldjén, Sátoraljaújhelyen és környékén is. Sok, Orosházáról elszármazott is igényli termékeiket, még az Egyesült Államokból is – tudtuk meg a házaspártól. Többször vettek részt a gyulai Tarhonyafesztiválon, melynek reklámarcai is voltak, de rendszeresen viszik tésztájukat kézműves vásárokba, fesztiválokra, sőt, még utazás-kiállításokra is.

Kézi eljárással készült, rostált alföldi tarhonyájuk 2004-ben Magyar kézműves remek elismerésben részesült, a tésztafélék közül elsőként, József pedig 2006-ban az Év Békés megyei kézművese címet vehette át. A házaspár azt is elárulta: a vállalkozás nyugdíjba vonulásuk esetén is tovább él majd, a család fiataljai veszik majd át a stafétát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.