- hirdetés -

Száz éves fegyverekből, fotókból, használati tárgyakból nyílik kiállítás január 25-én, a Szántó Kovács János Területi Múzeumban. A kisebbek még egy géppuska-fészekbe is bebújhatnak vasárnap.

Egy emberöltőnyi idő telt el a „nagy világégés”, az I. világháború 1914-es kezdete óta. Erre 2014-től négy éven keresztül világszerte megemlékeznek, Orosházán is. Tavaly az Árpád-kertben a Hősök szobrát, az alvégi temetőben és Szentetornyán az I. Világháború Hőseinek emlékműveit újították fel pályázati és önkormányzati forrásokból, erről itt írtunk. Rendezték az úgynevezett gesztenyéskertet is, illetve  átadták a Corvin utcai temetőben az első világháborús hősök emlékkertjét.

A Centenáriumi Emlékbizottság az idei évre is tervezett programot, ezúttal kiállítás formájában. A Szántó Kovács János Területi Múzeumban, a Kárpátokban megfújták a trombitát… címmel megnyíló tárlatot Erostyák Zoltán muzeológus nyitja majd meg, aki portálunknak elárulta, az I. világháborúban küzdő, környező településekről és Orosházáról származó katonák sorsát, életét állítják fókuszba.

Az ún. gesztenyéskert, még a felújítás előtt (Fókuszban galériánkért klikkelj)
Az ún. gesztenyéskert, még a felújítás előtt (Fókuszban galériánkért klikkelj)

A kiállítási darabokat az orosháziak bocsájtották a múzeum rendelkezésére. Habár az anyag csak kis részét teszik ki a lőfegyverek, használati tárgyakban, fotókban, képeslapokban, korabeli kitüntetésekben nem lesz hiány. Az Orosháza 1914-ben szekcióban pedig térkép segítségével nézhetjük majd meg, jelenlegi lakhelyünk helyén milyen épület állt – vagy épp nem állt. Utóbbi érdekessége, hogy egy korabeli adóösszeírásból fennmaradt okmányok alapján a muzeológusok megállapítani az ingatlanok száz évvel ezelőtti elhelyezkedését, ebből pedig térképet rajzoltak.

A gyerekek számára is tart meglepetéseket a kiállítás, hiszen korabeli ruhákba öltözhetnek, fotózkodhatnak, és azt is kipróbálhatják majd, milyen géppuska-fészekben feküdni. A tárlat január 25-én, 11 órakor nyílik meg, és március 31-ig tekinthető meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.